Razgovoraju moje mladunče i njena ujna, u trenutku kad ujna priprema palačinke:
Ujna: Maco, hoćeš palačiku?
Mladunče: M-Hm (tresući glavom). Znaš, moja mama peče palačinke u tosteru.
Ujna: ?!?!
* * *
Bome palačinke u tosteru...
... ali obično ih zovu vafle. Tih 120 kunića za "toster" bilo je investicija koja se već višestruko isplatila jer bili u pitanju mladunci ili nenadani gosti, doručak ili večera, obrok ili desert, slatko ili slano - uvijek se lakše "proda" kad izađe iz vaflera.
Ove vaflice koje smo večeras ispekle napravile smo od:
1 jajeta srednje veličine
1 šalice mlakog mlijeka (oko 2 dcl)
5 dkg margarina (omekšanog)
1 žlice smeđeg šećera
1/2 šalice brašna
1/2 šalice graham brašna
1/2 žličice sode bikarbone
prstohvat soli
Margarin ubaciti u šalicu i doliti mlijeka do vrha, grijati u mikrovalnoj minutu do dvije dok se ne mlijeko ne ugrije, a margarin djelomično rastopi (ako je prevruće pričekati da se malo ohladi prije dodavanja na jaje da se ono ne bi skuhalo). U posudi umutiti jaje, šećer, sol, dodati mlijeko s margarinom, pa brašno i sodu bikarbonu. Ne mutiti previše, samo dok masa ne bude homogena, nešto gušća nego ona za palačinke. U lagano (kistom) nauljeni vafler stavljati po 2-3 žlice smjese i peći dok ne bude zlatnosmeđe s obje strane.
Poslužiti sa pekmezom, sirupom, čokoladnim namazom, sladoledom, voćnim jogurtom, pireom od voća ili bilo čime drugime što imate kod kuće ili vam se čini zgodnom kombinacijom. Mi smo svoje pojele sa kiselim pekmezom od šljiva i meko tučenim slatkim vrhnjem:
Post je objavljen 19.04.2009. u 22:48 sati.