Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/07morsky08

Marketing

vratija se Šime, di je bija? na dalmatinskom godišnjem (= rad)

Photobucket

12.01 sati. Dobro jutro, radni narode Dalmacije i šireg nam zavičaja i svekolike nam mile domovine! I šire.
Ja se vratih s mog malog godišnjeg, pa san čekala podne da ne padnem u nesvist od naglog povratka na posal.
Da opovrgnen nedobronamjerne opaske da san linčarila dvi šetemane, štovanom puku obznanjujen da sam iskoristila ČETIRI radna dana za ove "proljetne praznike". Od desetak koji su mi ostali od lani.
Naravno da tu ne brojin skraćeni radni dan za Veliki petak. Ko je na takav blagdan vidija radit dalje od podne?


Photobucket

Pita jedna neobaviještena kontinentalaka da di Dalmatinci idu na godišnji odmor, da je li u Zagreb.
E, draga moja po-po. Mlada si i neuka. Dalmatinac u Zagreb ide samo iz nekoliko razloga koji ne uključuju godišnji odmor. U glavni grad Dalmacije ide se samo u zdravstveni turizam, na studije kojih nema u Dalmaciji (izgleda da će mene zapasti ta sudbina), i kad ideš izvadit vizu za posjetit rodbinu u Americi, Kanadi i Australiji, i onih nekoliko u Južnoafričkoj republici. To su prilike i neprilike koje te odvedu Dalmatinom u suprotnom pravcu od prirodnog.
Inače, godišnji odmor Dalmatinci troše u druge svrhe. Poslovične linčine na radnom mistu, mislin, ova nekolicina nas koja još radi, na radnom godišnjem odmoru pretvaraju se u zviri, u udarnike i prvoborce na bojišnici poljoprivrednih radova i priprema za turističku žetvu. U takozvane Dalmato-Japance.

Photobucket

Pa se nakon par dana takvog godišnjeg odmora zažele svog lipog malog dosadnog poslića.
Pa se vrate s bolovima po cilon tilu, razbijenom nogon i ukočenom desnom šakon od pretjerane upotrebe novih Kuker škara za rizanje voćaka. Skupe, ali sudeći po bolovima vride svaku kunu, majku in.
Pa se vrate slomljeni ali priporođeni.
Nezadovoljni samo što su napravili puno manje negoli su planirali. Jer u planovima ne računaju da nisu jaki ka Herkulesi i da dan traje samo kratkih dvaestčetri ure. Ne računaju da triba isti, piti, spavati, pušiti i pit kavu. Reducirano, ali ipak.

Photobucket

Ovaj moj mali brzinski preliminarni izvještaj završiću ovako:

Udomljene su tri nove masline. Ovo je ona koju san kupila mužu ka poklon za Božić, ovo je njen novi dom u koji joj želim dobrodošlicu:

Photobucket

A sad iden malo radit, kruv svoj zarađivat.


Post je objavljen 20.04.2009. u 00:45 sati.