Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/p-a-t-o-l-o-g-i-j-a

Marketing

Ostavka Dražena Katunarića u P.E.N.-u

Dražen Katunarić

Dajem ostavku na mjesto potpredsjednika hrvatskog P.E.N. centra. Razlozi te moje odluke nalaze se u tekstu Miljenka Jergovića objavljenom u Jutarnjem listu od 8. travnja 2006. godine u kojemu me u više navrata naziva „fašistom“, te mi preporučuje da se ubijem. Njegov je tekst utuživ, klevetnički, pun notornih krivotvorina i ukida sve postulate normalne književne komunikacije, makar i polemičkog tipa. S obzirom da mi je Jutarnji list, zaključivši naprasno polemiku, oduzeo pravo da odgovorim na klevete i sperem ljagu koju je Miljenko Jergović na mene bacio, time je ukinuo moje osnovno demokratsko pravo. P.E.N. centar sukladno svojoj tradiciji i povelji uvijek se zauzimao za pisce kojima je uskraćeno elementarno pravo na javnu riječ. Međutim, od početka ovog slučaja P.E.N. centar koji trenutno utjelovljuje dr. Zvonko Maković nije nimalo zanimao a kamoli zauzeo stav, izdao priopćenje ili na drugi, makar i minimalan, telefonski način raspitao ili solidarizirao sa mnom pokušavši mi pomoći da se branim od iznesenih političkih kleveta. Zbog potpune ravnodušnosti prema blaćenju svog potpredsjednika, moglo bi se zaključiti da se P.E.N. centar slaže s iznesenim Jergovićevim stavom da ima za potpredsjednika „fašista“ kojemu ne preostaje ništa drugo nego da se ubije. Ja takav potpredsjednik nisam, ni tako opisan, želim više biti. Napominjem da ovu odluku ne donosim iz gorčine i ljutnje nego iz nemoćne rezignacije.

Zarez, broj 178
20. travnja 2009*

P.S.
Toliko vremena mu je trebalo da donese odluku. Bez veze.
Katunarić je trebao početi pisati blog gdje je mogao kvalitetno nabiti Jergovića nakurac, a ne objavljivati u novinama koje nitko ne čita. Uredništvo je na istoj stranici objavilo „Molbu pretplatnicima Zareza“ koji ove godine od Ministarstva kulture niti od Gradskog ureda za kulturu opet nije dobio ni kune (iako su ugovori o sufinanciranju potpisani).
Svaki put kad otvorim te novine imam dojam da čitam isti uvodnik.
Sve neka nemoćna rezignacija, kako kaže Dražen K.
_________________________
* fusnota za pametnog zuba. Ovo je dakako bilo jedno prigodno prisjećanje na romantičnu 2006. godinu. Kad izjutra, prije kave, okrenem Zarez naopako, 6 se pretvori u 9. Brojevi se mijenjaju isto kao i stavovi, od travnja do travnja...


Post je objavljen 17.04.2009. u 11:59 sati.