Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Zagreb u predmobitelsko doba

Kada čovjek skrene pogled sa visine svojih očiju malko više, ne samo na fasade kuća već i njihove krovove, tada može vidjeti na njima zanimljive stvari ...


Snimio: Vanja

Upravo ovaj prizor sam uočio kad sam se pred koji tjedan šetao po dobrom starom "Štrosu" na Gornjem gradu. Prekjučer sam uzeo i foto aparat i poslikao tih nekoliko ostataka telefonskih instalacija koji su još preživjeli na krovovima kuća na zapadnoj strani Mesničke ulice, a koji su dobro vidljivi sa samog početka Strossmayerova šetališta tamo uz Mesničku.

Vi koji ste nešto mlađi se sigurno ne sjećate te šume telefonskih žica koja se nekad pružala nad gradskim krovovima i na stupovima, no ja (taman pred koji mjesec proslavih 45. rođendan wink) ih se još sjećam ... recimo gomile žica na stupovima na početku Kustošijanske ulice. Ili pak telefonskih žica koje su bile sprovedene oko grada (prolazile su i kroz Dotrščinsku šumu, žice su nestale tokom ranih 80-tih, a stupovi su posječeni u 90-tima), a koje su osiguravale telefonsku vezu vojsci u hitnim slučajevima (tako je bar govorio moj tata).

Pogledajte još nekoliko fotki tih "štendera" i žica sa krovova Mesničke!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Na žalost, ne raspolažem snimkama Zagreba iz doba kad su te žice bile svakodnevica (dakle, prije doba podzemne kablovske mreže i mobitelskih signala), no ipak sam se potrudio naći neke stare fotke koje prizivaju duh toga vremena i našao sam ih u knjizi "The Ericsson Chronicle" koju su napisali 2000. godine John Meurling i Richard Jean povodom 125-te godišnjice telekomunikacisjke kompanije "Ericsson".
(sve fotografije su bez potpisa i potječu iz arhive "Ericssona")


U Stockholmu 1880-tih ...


Telefonska mreža u gradu Oodense u Danskoj


Telefonski instalateri sa svojim ljestvama u južnoj Italiji


Zima u Švedskoj 1930.

Post je objavljen 17.04.2009. u 10:39 sati.