Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/3lj

Marketing

Nadamo se da najava nije istinita: ode Cetinka na bubanj?!?

U medijima se pojavila šokantna vijest: financijska institucija koja je vjerovnik Cetinke International, konkretno riječ je Hypo Leasingu, nije odobrila tvrtci Oporaba kredit za ulaganja u novu proizvodnju i nove proizvode koji je tražen uz reprogram postojećih kreditnih obveza u iznosu od 4,5 milijuna €.

Podsjetimo, za realizaciju preuzimanja Cetinke Oporaba je, uz reprogramiranih 4,5 milijuna staroga duga, tražila novi kredit od 20 milijuna eura. Iz Hypo leasinga u Zagrebu na taj su zahtjev odgovorili podrškom, ali kako se radilo o većem kreditnom iznosu trebali su odobrenje iz centrale Hypo Leasinga u Klagenfurtu.



Ono što je financijska institucija ponudila Oporabi, inače tvrtci koja u triljskoj poslovnoj zoni privodi gradnju kompleksa na kojem bi se reciklirao ambalažni PVC otpad i gume, je prema navodu direktorice tvrtke Tee Radić slijedeće:
Od odgovornih iz Hypo leasinga u Zagrebu putem telefona saznali smo da su nam voljni samo reprogramirati svoj dosadašnji kredit od 4,5 milijuna eura, s tim da od nas traže dodatne instrumente osiguranja. Nude nam preuzimanje obveza po ovom njihovom rizičnom potraživanju. o nas ne zanima i mi u takvim okolnostima od Cetinke dižemo ruke. Naš poslovni plan oslanjao se na proizvode koje Hrvatska uvozi, kao što su hidroizolacijske folije, vreće za umjetna gnojiva i drugo. Nastavili bismo, naravno, i dosadašnju proizvodnju PVC folija i finalizirali je kroz termooblikovanje. Realizacijom cijelog projekta Cetinka bi narasla do 220 radnika, a deseci milijuna eura kojima danas te proizvode plaćamo inozemnim dobavljačima, ostajali bi u Hrvatskoj. Takvo nešto u Hrvatskoj se, očito, još ne podržava.

U razdoblju recesije i gospodarske krize svaka financijska kuća nastoji minimizirati rizik i smanjiti rizična potraživanja, pa su ovakvom odlukom austrijskih bankara nekadašnja hraniteljica Trilja i okolice osuđena na izumiranje. Iduće što se može očekivati je odluka Trgovačkog suda u Zagrebu da se po prijedlogu radnika nad Cetinkom International otvori stečaj.

Hoće li od Cetinke na kraju ostati samo prazan i zjapeći kompleks te eventualno ime nekog od sportskih klubova?

GRad Trilj je svojevremeno davao bankovno jamstvo ovoj tvrtci dok je načelu Gradskog Vijeća bio političar koji je ujedno bio i direktor Cetinke te saborski zastupnik.

Je li šta vladajuća stranka sada radi po pitanju zbrinjavanja radnika ili su zauzeti izbornom kampanjom? Isto tako je i koalicijski partner HSLS instalirao svoje protagoniste za članove Nadzornog odbora. Di su sada kadrovska rješenja koja se hvali u javnosti kao izvanredne ekononomske stručnjake?

Post je objavljen 16.04.2009. u 21:23 sati.