Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Gostovanje na blogu: 'ZD čita' report

Nakon kratkotrajnih pregovora i velike susretljivosti s obiju ugovornih strana, na Bookeraj blogu pridružit će nam se kao gošća i blogerica Iva Pejković, poznatija kao Mačka u martama (blog je dobio ime po istoimenom romanu koji je blogerica napisala i objavila), ali i, kako kasnije saznajemo, velikom entuzijazmu za promociju knjiga i čitanja. Tako smo kao svojevrstan nastavak moje trodijelne sage Nacionalne kampanje za promociju čitanja, koju možete čitati ovdje, ovdje i ovdje, Iva i ja dogovorile gostovanje njezinog teksta na mom blogu.

Tekst se tiče nedavno održane manifestacije "Zadar čita" u kojoj je Iva također sudjelovala.

Pa pročitajmo!


"'ZD čita' report
Živimo u vremenu u kojem su elektronski mediji potisnuli knjigu u drugi plan. Mladi danas čitanje shvaćaju kao nešto pomalo staromodno, dosadno, a lektira, kao još jedna od nametnutih obaveza u okviru nastave, dodatno otežava prihvaćanje knjige; čitanja kao nečeg lijepog, vrijednog i zabavnog.

No, čini se da nisu samo mladi oni koji se sve manje druže s knjigom. 83 posto Hrvata u protekloj godini nije pročitalo niti jedan roman, odnosno dvije trećine Hrvata uopće ne čita.

Iza nas je tjedan dana povratka knjige – iznimno uspješan i bogat program projekta gradske knjižnice 'Zadar čita' okupio je sve ljubitelje pisane riječi, ali i one koji će to tek postati. Tako je Gradska knjižnica kroz niz radionica, izložbi, igrokaza i književnih susreta s poznatim domaćim piscima uspješno promovirala tu zanemarenu, 'staromodnu' aktivnost – čitanje.

Sportaši, pjevači i ljudi iz javnog života u GKZD, njenim ograncima, Sveučilištu te u dječjim vrtićima čitali su priče. U projekt je uključeno nekoliko osnovnih i srednjih škola.

Književni susreti s Renatom Baretićem, Ivom Brešanom, Andreom Zlatar, Mirom Gavranom i S. P. Novakom u knjižnicu su privukli velik broj Zadrana. Pokrenut je i foto-natječaj na temu čitanja, kao i izložba naslova autora iz Zadra, te prodajna izložba hrvatskih nakladnika.

Bebama rođenima u zadarskom rodilištu (30. 3. 2009. – 30. 3. 2010.) knjižnica će pokloniti besplatan godišnji upis.

Bez obzira na moć Interneta, knjiga ima neprolaznu vrijednost, a o tome nam dovoljno govore brojni forumi, blogovi i portali na kojima se vode rasprave o pročitanim knjigama. Dakle, postoji potreba za razgovorom o knjizi, o dojmovima koji je ostavila na čitatelja.

Gradska knjižnica Zadar uvijek stoji na raspolaganju svojim članovima. Tako su stvoreni 'Klubovi čitatelja' namijenjeni ljubiteljima pisane riječi (Dječji klub, Klub mladih i Klub za odrasle), baš kako bi to 'virtualno' druženje prešlo u jednu stvarnu, živu komunikaciju."





Post je objavljen 16.04.2009. u 12:49 sati.