Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mvko

Marketing

Poslanica Kološanima - 290. dan Pavlove godine

Image and video hosting by TinyPic

Biblija - najljepši poklon
prvopričesnicima, krizmanicima, mladencima.....


Poslanica Kološanima upućena je stanovnicima Kolose, grada u Maloj Aziji u današnjoj Turskoj, udaljenog oko 150 km od Efeza.

Crkvu u tom gradu nije osnovao Pavao nego njegov učenik Kološanin, imenom Epafra.

U poslanici Pavao opovrgava kriva učenja i pobija razne zablude, koje su ugrožavale sam opstanak Crkve u Kolosi. Najveće zablude širili su helenistički filozofi i, već dobro nam poznati, judaizanti. Prvi su preveliko značenje davali anđelima koji su prema njihovom učenju bili posrednici između nevidljivog Boga i vidljivog svijeta. Među anđele i slična duhovna bića svrstavali su i samog Krista i tako umanajivali njegovo jedinstveno značenje i ulogu u spasenju. Zato Pavao u poslanici posebno ističe i veliča osobu Isusa Krista, razotkriva njegovo otajstvo, veličinu i spasiteljsku ulogu, kakvu nema nitko od anđela.

S temom i rječnikom ova je poslanica vrlo srodna poslanici Efežanima. I u jednoj i u drugoj prisutan je istovjetan način izražavanja, koji se susreće samo u njima. Izračunalo se da se više od trećine riječi Poslanice Kološanima nalazi također u Poslanici Efežanima.
Na primjer,
u Kološanima čitamo: "Psalmima, hvalospjevima, pjesmama duhovnim od srca pjevajte hvalu Bogu"(Kol 3,16),
A u Efežanima to piše ovako "Razgovarajte među sobom psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama! Pjevajte i slavite Gospodina u svom srcu!" (Ef 5,19)
Osim toga u obje se poslanice, i to samo u njima, nalazi tzv. "obiteljski zakonik" sa brojnim uputama za muževe i žene, djecu i roditelje, robove i njihove gospodare (usporedi Kol 3,18-4,1 i Ef 5,22-6,9).

Više o istovjetnosti ovih dviju poslanica rekao je papa Bendikt XVI. u svojoj katehezi na općoj audijenciji 14. siječnja ove godine. Cijeli tekst kateheze prevela je i objavila IKA i možete ga ovdje pročitati.




Post je objavljen 14.04.2009. u 22:59 sati.