Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/everest-hrvatica

Marketing

JEDAN VELIKI DAN

Ne nismo danas osvojili nikakav visoki vrh. Niti proslavili još jedan rođendan. Niti je Darko dijelio pluseve. Danas smo primili blagoslov Puye (posveta baze i blagoslov uspona) i proslavili Uskrs. Dvostruko blagoslovljeni dan.

Nakon 5 dana što snježnih, što vjetrovitih, današnja je nedjelja osvanula sunčana i bez vjetra. Znali su Šerpe koji će dan biti idealan za višesatni obred Puye pa je tako taj važan obred bez kojega Šerpe ne kreću u brdo održan i u logorima drugih ekspedicija. Inače same su pripreme izgradnje kamenog oltara, pripreme hrane i pića za prinos bogovima započele već prije par dana ne bi li danas ujutro sve bilo spremno.
Sami obred koji vodi lama izričući mantre traje i po nekoliko sati, prilično je ležeran te se tako za vrijeme obreda poslužuje čaj i alkoholna pića, grickalice i sl, ljudi čavrljaju i slobodno hodaju uokolo....Kraj obreda završava vezivanjem molitvenih zastavica od samog oltara na sve strane svijeta, a na zastavicama su ispisane mantre koje vjetar raznosi za onoga koji ih postavlja. Na vrhu oltara za vrijeme obreda imali smo u gostima gavrana, a Darko kaže da svaki sletjeli gavran znači uspješno osvajanje vrha. Nama je sletio jedno 11 puta ;-).
Također, cijelo vrijeme obreda pokraj oltara su se nalazili i naši predmeti koje smo donijeli posvetiti (pomazati putrom) za uspješan uspon na vrh. U toj gomilici su se osim cepina, dereza, rukavica našli i stetoskop, fotografije, narukvice i sl.
Za kraj, naravno ples i pjesma. Red šerpa dance pjesama, red naših i tako sve do ručka.

A ručak je zatim proslavljen u uskršenjem duhu. I u ovim skromnim uvjetima na našem su se blagdanskom stolu našla kuhana jaja, yakov sir, par vrsta suhog mesa, luk, kruh...I šerpe ovaj puta kao naši gosti.

A naše sljedeće javljanje ovisi o brzini dolaska Šerpe električara koji bi nam trebao popraviti slabo radeći agregat za struju, jer lagano trošimo posljednje izvore energije.

Sretan Uskrs žele vam

himalajke


Ostatak bloga pročitajte na everest.vip.hr


Post je objavljen 12.04.2009. u 20:19 sati.