Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

"Dosljednost" naše Vlade

Upravo na Dnevniku naše dalekovidnice saznah zanimljivu vijest.
Prije tri godine (nakon „velike“ pobjede stranke „Zna se“ s 30% dobivenih glasova izašlih birača) u velikoj nastupnoj predstavi Ministarstva za graditeljstvo i zaštitu okoliša (tako se nekako zove, tko da zapamti imena naših ministarstava kad se pri svakoj promjeni vlade mijenjaju i njihova imena i njihov broj) na čelu sa gđom Buldožder počela je velika akcija rušenja bespravno sagrađenih kuća. Na najvećem udaru je bilo naselje bespravno sagrađenih kuća u Rogoznici.

Dnevni tisak i Dnevnici dalekovidnica (javnih i privatnih) bili su puni prašine što ih dizaše bageri i razbijači građevina i gnjevnih lica vlasnika kuća koje su bile na udaru rušenja. Neki su rušili sami i pokušali spasiti barem dio materijala, a nekima su srušili državni bageri uz naplatu. Naravno, niti je Ministarstvo imalo toliko bagera, niti su oni mogli stići do svih kuća, a kažu da ih je bilo preko 2000 bespravno sagrađenih, dok ne sruše prve kuće, tek u rušilačkom naletu uspjeli su srušiti nekih pedesetak kuća. A onda je akcija zamrla. Obrazloženje: počinje turistička sezona, pa da gosti ne vide kako rušimo i u miru a ne samo u ratu ono što smo sagradili. „Na jesen će se nastaviti!“ svečano obećaše iz Ministarstva. Došla jesen, palo lišće, ali ne pade više ni jedna bespravno sagrađena kuća.

A sada nakon tri godine, po novom urbanističkom planu nesrušene kuće su pomilovane, sav prostor je proglašen građevnom zonom, a vlasnici zemljišta kojima su srušene kuće mogu na istom mjestu ponovo graditi nove. „Još ljepše!“ kako bi rekao jedan naš general nakon rušenja mosta u Mostaru. I pojeo vuk magare!
Samo, bojim se da će pojedeno magare morati platiti država (čitaj porezni obveznici – vi i ja) jer su vlasnici srušenih kuća već najavili tužbu protiv države!

Da se razumijemo. Apsolutno sam protiv bespravne gradnje. Apsolutno sam za to da se sve takve zgrade sruše! No prije nego se počelo s rušenjem trebalo je:
- kazniti sve građevinske inspektore koji nisu obustavili gradnju još u vrijeme početka kopanja temelja pa makar uporabom sile
- kazniti sve direktore komunalnih službi koji su dopustili takve bespravno sagrađene građevine priključiti na komunalnu infrastrukturu (da li je i ona izgrađena s važećim dozvolama?)
- kazniti sve prvotne vlasnike zemljišta koji su naivnim ili pohlepnim investitorima prodali zemljište za gradnju znajući da ono ne spada u građevinsku zonu
- kazniti investitore koji su na takvom zemljištu ipak gradili
I tek onda eventualno početi rušiti građevine. Jer one su najmanje krive što su sagrađene bez dozvole. No to se sada više ne može učiniti.

Ali se može nešto drugo, nešto što bi imalo velikog utjecaja na budući rad državnih službi i činovnika. Sada treba kazniti, ne čekajući da eventualno izgube izbore i da kobajagi na taj način budu kažnjeni, sve odgovorne u spomenutom Ministarstvu na čelu s gđom Buldožder što posao nije dovršila do kraja kada ga je već započela. Ili ga uopće nije trebala ni početi. Ovako ispada da neko područje jednom može, pa onda ne može i na kraju ipak može biti građevinsko zemljište, makar se okolnosti nisu promijenili ni koliko je crno pod noktom.
Bojim se ipak da ima puno istine u komentaru voditelja dnevnika (jedinog koji se ponekad usudi komentirati pročitane vijesti usprkos i unatoč gđi Hlo):
„Da su prije tri godine bili lokalni izbori vjerojatno ne bi bilo srušeno ni onih pedesetak kuća!“

Tako i ja platih prije tri, četiri godine kaznu od 400 kn zbog parkiranja na nogostupu u baroknom gradu na sjeveru lijepe naše gdje se to nije smjelo, iako je bilo dovoljno mjesta između kuće i automobila da tri pješaka prođu paralelno. Danas se u toj istoj ulici parkiraju automobili po nogostupima i s jedne i druge strane ulice, pa čak i na tako uskim dijelovima da pješaci moraju sići sa nogostupa da bi prošli. Ili pak tik do pješačkih prijelaza tako da automobili koji skreću teško mogu uočiti pješaka na njima. Sada ih, međutim, nitko ne kažnjava iako se uvjeti u ulici ni u čemu nisu izmijenili niti je postavljena signalizacija da je parkiranje na nogostupima dozvoljeno.

Pa tko je ovdje lud?


Post je objavljen 12.04.2009. u 22:23 sati.