Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poesisscenae

Marketing

Sretan Uskrs!

ni tmina tebi neće biti tamna:
noć sjaji kao dan
i tama kao svjetlost

(Ps 139, 12)

Uskrs— najveći kršćanski blagdan. No, mnogi zaboravljaju zašto. Često se citira Pavlova poslanica gdje kaže: Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša (1 Kor 12, 14). I zaista, nema smisla kršćanstvo ako Krist nije uskrsnuo.
Uskrs je vrhunac njegova poslanja, koje je označeno samim njegovim imenom. To ime – Jehošua obično se prevodi kao „Jahve spašava.“ No, što je to Jahve? Jahve je stari naziv za Boga, hebrejski pisan J H V H, a izgovor tog imena je kontroverzan jer kao što se vidi, semiti nisu bilježili vokale tako da neki izgovaraju Jahveh, neki Jehovah, Jahave, Jahava, itd. Isto tako, teško je u literaturi naći slaganja o tome što bi to ime koje se javlja rano u Starom Zavjetu trebalo značiti. Bog sam za sebe kaže: „Ja Sam Koji Jesam“ kad ga Mojsije pita što da kaže kad ga budu pitali koji je to bog, tko ga šalje. Nadalje se to ime tumačilo da znači „Vječnost i Nepromjenivost.“ Isus je, dakle u svom izvornom značenju sin Vječnosti i Nepromjenjivosti, onoga što je uvijek jedno ili jednostavno rečeno, onoga što jest. Odavde su se gradile filozofske teze, počevši od Augustina pa do Kierkegaarda i dalje o egzistencijalnosti Boga. Jednostavnim rječnikom rečeno iz toga proizlazi da samo Bog jest, a sve ostalo samo postoji. Sav je stvoreni svijet, dakle, samo egzistencija, postojanje ovisno o njegovu bitku i bivanju, sve stoji na onom koji jest.

Čin uskrsnuća, prema tome, od strane onoga koji znači Vječnost spašava, otvara nam vrata te vječnosti. Jasno podsjeća na spoznaju da je Bog jedan, ne samo najveći, nego jedinstvo i vječnost, nemjerljivost. Budući da čovjek kao stvorenje ne može spoznati ništa takvo nemjerljivo, bilo je potrebno da se Vječnost sama objavi i pokaže čovjeku. Time što Jehošua proživljuje smrt kao čovjek i uskrsne daje nadu sudjelovanja u toj vječnosti svima ljudima, i to ne samo na način na koji sudjeluje sve stvoreno, nego u bivanju duše poslije smrti, duše koja se svojom besmrtnošću izdiže jedan korak dalje od stvorenoga ka nespoznatljivoj vječnosti. Uskrs je stoga, najbitniji jer želi svima objaviti da su svi i sve dio Boga, a čovjek da je poseban jer je pozvan na život vječni.

Neka vam uskrsli Jehošua svojim svjetlom obasja srca da imate njegovu radost sve do beskraja vječnosti!

Vama i svima koji su vam dragi sretan Uskrs!


Post je objavljen 12.04.2009. u 13:54 sati.