Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/valivolitorte

Marketing

PARFE KOCKE OD LJEŠNJAKA



Kupila sam kalup na rastezanje jer se spremam u njemu raditi kremšnite. No dok kremšnite ne dođu na red, kalup će poslužiti i za neke druge kolače. Volim lagane parfe kreme, volim pržene lješnjake pa izbor kolača za uskršnji ručak i bratov rođendan nije bio težak.

Kore:
9 žutanjaka
5 bjelanjaka
150 g šećera
40 g brašna
40 g kakaa u prahu
75 g maslaca

Krema:
200 g prženih lješnjaka
5 žutanjaka
2 dl mlijeka
5 dl vrhnja za šlag
120 g šećera
1 vrećica želatine u prahu

Priprema:
Najprije pripremite kore. Pomiješajte brašno s kakaom u prahu, a maslac rastopite i ostavite ga da se ohladi. Miksajte žutanjke sa 75 g šećera. Zatim miksajte bjelanjke sa 75 g šećera. U smjesu od žutanjaka i šećera dodavajte postepeno bjelanjke, mješavinu brašna i kakaa i maslac. Sve lagano umiješajte ručno. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, kalup namažite maslacem i pecite polovicu tijesta oko 15 minuta. (Vjerojatno se tijesto može ispeći odjedanput pa onda prerezati, ali ja sam ovako). Kalup sam rastegnula na 27 cm x 27 cm. Kada se tijesto ispeče, stavite u kalup i drugu polovicu pa ispecite i nju. Ostavite tijesto da se ohladi, a pripremite kremu.
Lješnjake smeljite. Mlijeko stavite grijati, a žutanjke tucite sa šećerom. U vruće mlijeko ulijte smjesu žutanjaka i šećera i neprekidno miješajte dok se smjesa malo ne zgusne. Zatim je ulijte u hladnu posudu i ostavite sa strane. Od vrhnja istucite šlag, a želatinu napravite po uputama na vrećici. Rastopljenu želatinu dodajte šlagu. U žutu smjesu umiješajte mljevene lješnjake i šlag. Slažite redom, kora, krema, kora, krema. Drugi sloj kreme namažite šlagom i uživajte!

Post je objavljen 16.04.2009. u 08:03 sati.