Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svashtainishta

Marketing

Besmislice o "200 odabranih obitelji" iliti "pljački stoljeća"

Često se u određenim medijima i među pukom provlače te priče o :"pljački ,o hdz-ovoj privatizaciji ,200 Tuđmanovih obitelji..." - oni su glavni i odgovorni za loše stanje u hrvatskom gospodarstvu

S druge strane hrvatsko gospodarstvo otrpilo je najteže moguće udarce s kojima bi se i puno jače države teško nosile. Tu prije svega mislim na :rat ,okupaciju trećine teritorija ,gašenje glavnih gospodarskih grana na nekoliko godina ,nasljeđen sustav u rasulu ,inflaciju...

Ali to nitko ne spominje. Zašto se toliko spominje jedan problem - pljačka u pretvorbi ,dok se ostali ignoriraju? Zar je moguće da rat koji smo vodili bez naoružanja ,a pod UN embargom na uvoz oružja ,da obnavljanje i gradova i kuća (što hrvatskih ,što srpskih) ,briga za izbjeglice i progane ,propuštanje dobiti i propuštanje pozicionaranja na globalnoj tržišnoj utakmici...zar nas to nije ni okrznulo? Zar nas nasljeđena jugo inflacija i stotine tisuća radnika koji su zadržavali svoj posao samo zbog te inflacije ,zar nas gubitak naših najvažnijih tržišta...nije ni malo zasmetao?

S jedne strane imamo tešku gospodarsku situaciju ,a s druge kao jedini razlog najčešće se spominje ta famozna "kriminalna pretvorba". Ja isto teško da mogu povjerovati da je sve u toj pretvorbi bilo čisto i legalno. S obzirom na mentalitet ljudi koji su desetljećima odgajani u "snađi se druže" duhu i s obzirom da ni sada kad smo puno stablnija država ,nismo pošteđeni takvih stvari (korupcija ,lopovluk ,mito...) ,teško je povjerovati da onda kad smo bili u tolikim problemima nije bilo onih koji su pljačkali i iskorištavali takvu situaciju. Ali da je to bio najteži udarac našem gospodarstvu ,e to ne vjerujem.

Potenciranje te "pljačke stoljeća" je posljedica političke utakmice ,običan populizam ,onih kojima nije cilj stvarno riješiti taj problem ,nego im je cilj preko teške gospodarske situacija skupljati političke bodove i demonizirati konkurenciju.

Post je objavljen 10.04.2009. u 14:01 sati.