Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katolink

Marketing

USKRSNO BDIJENJE g.B USKRS




Lijep pozdrav svima okupljenima na večerašnjem slavlju uskrsnuća Gospodnjeg, a onima koji su sudjelovali u obredima svetog Trodnevlja iskrene čestitke jer su odabrali največa otajstva naše vjere a to je praćenje samog Spasitelja u njegovom misteriju otkupljenja od stola euharistije na Posljednjoj večeri, kroz Maslinski vrt i njegov predokus muke, pa na Veliki petak s njegovom majkom Marijom i učenicima hodom križnog puta do na vrh kalvarije. Večerašnja proslava Isusovog uskrsnuća satkana je od predivnih obreda punih simbolike. Njihova poruka je kako uskrsnuli Spasitelj ušavši u svoju slavu blagoslivlje cijeli svijet. Otkupitelj grešnog čovjeka izliva svoje milosne darove na svaki stvor. Na početku smo vani blagoslovili oganj. Blagoslovljeni oganj simbolizira svjetlo Duha Kristova koji razgoni tamu i zlo. Uništava moć sotone i čisti sve do čega njegov sjaj dopre. Na toj vatri zapalili smo uskrsnu svijeću koja je znak Isusa. To je ta zvijezda Danica koja ne zna zalaza. Drugi elemenat uz vatru je voda. Krsna voda koju smo večeras blagoslovili jest voda spasenja kojom će se novokrštenici krstiti.
Na kraju mise blagosloviti ćemo hranu i nove plodove. Krist je svojim uskrsnućem obnovio cijeli svijet i blagoslovljena hrana spada u njegovu obnoviteljsku milost. Blagoslovljenu hranu s pravom smiju jesti oni koji su držali korizmeni post i duhovnu pripravu za uskrsnuće. Posebno oni koji su se obnovili u sakramentu pomirenja (ispovijedi). Oni pak koji su izostali od duhovne priprave kroz korizmu i posebno kroz veliki tjedan, neka njihova čvrsta odluka da će u buduće koristiti neizmjerno blago uskrsne obnove, po milosnom daru oproštenja bude i njima darovano bogatstvo ovog Uskrsa. Amen.



USKRS
NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEG
Godina B

Uskrsna evanđelja puna su nekog posebnog naboja koji je plod nečeg posve novog, zbunjujučeg i neobjašnjivog. Prvi svjedoci Isusova uskrnuća su zbunjeni. Doista, on je nešto govorio da će treći dan uskrsnuti. Je li to zbilja to? Još se ne usuđuju povjerovati a vjera je već preuzela njihovo biće. To je djelo snage Krista uskrsnuloga. To svjetlo Krista uskrsnuloga zahvaća i nas i to ne kao plod slavlja nekog povijesnog događaja koji se davno dogodio nego to je plod uskrsnog misterija koji se za nas događa po Crkvi kao otajstvenom tijelu Kristovu. Kao članovi Crkve i mi smo dio tog otajstvenog tijela kojemu je glava Krist. Stoga, njegovo uskrsnuće i naše je uskrsnuće. Po svojem slavnom uskrsnuću Isus stvara novo nebo i novu zemlju. Proces nevidljiv zemaljskom čovjeku, koji se otkriva kao misterij, kao otajstvo onome tko svojim vjerničkim stavom slijedi nebeskog Učitelja, kao što ga je slijedio Ivan, Petar, Magdalena….
Slijediti svoga Učitelja to znači biti aktivan u Crkvi. Sudjelovanjem u nedjeljnjoj misi, jer svaka je nedjelja mali uskrs. To se lijepo ističe u ruskom jeziku gdje se za nedjelju kaže vaskrsenije. Posebno su mladi pozvani biti prvi u svim događanjima u Crkvi. Njima su namjenjene prvine Duha. Svojom mladenačkom neopterećenošću oni su kadri biti zaneseni Duhom Uskrsloga koji je uzrok svake prave radosti. Poziv naše domaće crkve na okupljanja mladih vjernika, poziv je na buđenje i stvaranje novog svijeta i novog snažnog kršćanskog mentaliteta koji će biti kadar suočiti se hrabro sa strahovima pred neizvjesnošću i mračnim slikama ovog svijeta bez Boga.
Kad si kršćani čestitaju Uskrs to nije samo neki slavljenički običaj niti tek neka uspomena na nešto što se nekad davno dogodilo. Reči ''sretan Uskrs'' to znači izreči jedan osmišljeni program života s Crkvom i u Crkvi. Radosni uskrsni usklik aleluja sažima svu snagu uskrsnog otajstva koja pobjeđuje strahove, razgoni tamu zla a navješta pobjedu vječnog Uskrsa koji po Kristovoj spasiteljskoj žrtvi stvara novo nebo i novu zemlju nasuprot žilavoj obmani civilizacije smrti koja svoju djecu žrtvuje i baca u ništavilo. Stoga je čestitka ''sretan Uskrs'' poziv na pravi život i pobjedu nad ništavilom. Amen.

Molitva vjernika

Okupljeni oko uskrsloga Spasitelja uputimo svoje molitve nebeskom Ocu da i nas učini dionicima njegova uskrsnuća.

1. Svoju Crkvu koju si otkupio Isusovom žrtvom na križu učini lukom spasenja svakome koji traži tvoju pomoć u ovom hladnom i sebičnom svijetu, - molimo te.
2. Za sve kršćane koje si pridružio svojem narodu po krsnoj kupelji, da budu istinski navjestitelji vjere i nade za sve one koji traže pravi smisao svojega života, - molimo te.
3. Za naše mlade da ih vodi Duh Uskrsloga te budu vedri i poletni kako ne bi postali žrtve civilizacije smrti i njenog pesimizma koji nas na žalost želi zarobiti svojom iskrivljenom slikom stvarnosti, - molimo te.
4. Za sve kojima je povjerena briga za običnog malog čovjeka, da savjesno obavljaju svoju dužnost nadahnuti kršćanskim načelima, - molimo te.
5. Za našu pokojnu braću i sestre, koji su prešli s ovoga svijeta da ih privedeš u zajedništvo Crkve proslavljene u kojoj Krist Sin tvoj sjaji poput Danice koja nema zalaza, - molimo te.

Gospodine Bože, ti si uskrsnućem svoga Sina uništio snagu grijeha i smrti te sve ljude pozvao na novi život u zajedništvu Presvetog Trojstva , ispuni nas svojim Duhom da te neprestano slavimo. To molimo po Kristu Sinu tvome koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha svetoga Bog po sve vijeke vjekova. Amen.





Post je objavljen 10.04.2009. u 07:19 sati.