Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sdbnovaci

Marketing

SVETO TRODNEVLJE

Prigodom slavlja patrona ili nekih svetaca prije samog blagadana imamo trodnevnicu kojoj se pridaje veliko znacenje. Najveca trodnevnica u katolickoj vjeri je trodnevnica Isusove muke,smrti i uskrsnuca. U sveto trodnevlje ubrajamo Veliki cetvrtak,Veliki petak i Velku subotu. Citajuci sv.Pismo uvidjet cemo da Isus stalno i neumorno priprema ucenike na to najsvetije vrijeme nase vjere. Njegove prispodobe i naucavanja otkrivala su "svjetini"ono zbog cega je On sisao na zemlju i postao covjekom. Sam Isus nije mogao vjerovati,koliko je narod bio "slijep". Koliko su bili malovjerni, iako im je iz dana u dan pokazivao svoju slavu. Pisuci ovaj tekst i sam se pitam:"Koliko ja;Isuse,vjeujem u sve ono sto si ucinio za nas? Podnio si strasnu MUKU,SMRT i slavno USKRSNUO za otkupljenje nasih grijeha. Ova tri pojma nevjerniku ne znace nista, ali nama vjernicima, koji doista vjerujemo u tebe, trebaju biti izvor ljubavi i ceznje prema tebi.
Image and video hosting by TinyPic
"VECERA GOSPODNJA" Veliki cetvrtak,dan kad je Isus ustanovio Euharistiju. Sin Bozji ustanovljenjem Euharistije zeli reci da ce uvijek biti s nama, i pokazuje velicinu ljubavi prema covjeku. Primjerom sluzenja zeli pokazati kako smo tu da pomazemo bliznjima, te da ih ljubimo onako kako i On sam ljubi nas. Mnogo puta i na mnoge nacine nam je to pokazao, ali mnogi nisu to raumjeli. Cinom pranja nogu zeli reci da smo pozvani sluziti bliznjima. Image and video hosting by TinyPicSvoju ljubav iskazuje potpunim predanjem za nas. Slavno je uskrsnuo i ostavio nam hranu vjecnog zivota, sebe,svoje Tijelo i Krv. To je bit i svrha Euharistije. Na Veliki cetvrtak Isus ostavlja svojim ucenicima temelje nase vjere. Ostavlja nesto sto nam mora biti najdragocjenije. Koliki od nas cesto nisu svjesni vaznosti Isusove posljednje vecere. Na taj dan uspostavio je svecenicki red. Dao nam je svecenike,ljude preko koji ce nam djeliti svoju milost. Posrednike preko kojih ce iz dana u dan davati oprostenje grijeha. Pa i neki svecenici jos nisu prepoznali vrijednost svog poziva. Zato na dan posljednje vecere, svake godine, svi svecenici sa svojim biskupom obnavljaju zavjete i tako se prisjecaju zadace koju im je Gospodin ostavio. Pomozimo im svojom molitvom da spoznaju vrijednost Euharistije i da svjesno i odgovorno vrse svoju zadacu.

"DAN MUKE GOSPODNJE" Image and video hosting by TinyPicDan tuge, boli, patnje i smrti. Isus je predan i osuđen na smrt na krizu. Na krizu na koji je natovarena tezina nasih grijeha. Veliki petak nije se dogodio samo jednom. Dan Isuove boli je svaki onaj dan kada ga vrijeđamo nasim grijesima. Sjetimo se strasnog bicevanja u dvoru Pilatovu. Udarci koje Isus podnosi su udarci nasih grijeha. Svaki onaj udarac je nase okretanje leđa Gospodinu. U onim trenucima Otkupitelj je dobio puno udaraca. Koliki mu bol nanosimo danas? Svijet se izopacio. Bludnost, ubojstva, krađe, nasilje, preljubi i mnogi drugi grijesi iz dana u dan povecavaju broj udaraca na Isusovom tijelu. Izmorenog tijela, okrunjen trnovom krunom i s teskim krizem na svojim leđima prolazio je ulicama grada. Da prođe ulicama punim narodima, koji ce vidjeti kako se odnosi prema onima koji nisu od ovoga svijeta. Prema onima koji svjedoce Oca nasega. Krist nosi kriz nasih grijeha, kriz naseg otkupljenja. Padao je Isus pod krizem, ali se dizao jer nas je ljubio. Sve tezine grijeha mozemo staviti na Isusov kriz, jer ce nas On zagovarati pred Ocem. Zagovarat ce nas onim rijecima koje je izrekao na krizu,"Oce ,oprosti im jer neznaju sto cine". Ucinio je sve pa cak i umro na krizu za nase otkupljenje.

"USKRSNO BDJENJE" Image and video hosting by TinyPicDan iscekivanja onoga sto ce nam uistinu donijeti spas. Sin Bozji je polozen u grob. Isusovi ucenici su se povukli u iscekivanju njegovog slavnog uskrsnuca. U trenucima iscekivanja rađaju se razne sumnje. Sumnje koje se rađaju i u svakom od nas .Predvecerje Velike subote u svijet donosi cudo. Cudo koje unistava sve nase sumnje. Uskrsnuce naseg Otkupitelja! Dogodila se pobjeda zivota nad smrti. Ostvarilo se ono za cim svi tezimo, a to je zivot vjecni.Kristova pobjeda daje nam smisao zivota ,daje nam cilj prema kojem svi hodimo. Uskrsnucem je pobjedio tamnu silu, tom pobjedom donosi svijetlo svijetu. Neugasivo svjetlo koje nas vodi na ponovni susret s njim. Odgovara li nam to svjetlo? Toliko se puta ne zelimo pokazati drugima zbog necistoce nase duse, necistoce naseg odijela. Ne zelimo doci prljavi pred lice Njegovo i zato svim silama izbjegavamo susret s Njim. Bojimo se naseg milosrdnog Oca. Njega koji nas neizmjerno ljubi i sve oprasta, osobe koja je uvijek uz nas. Ne bojmo se svjetla Kristova, zivimo s Njim i prenosimo ga na svoje bliznje. Budimo drugim svjetlo koje ce ih voditi do ponovnog susreta s Uskrslim Kristom.

Post je objavljen 09.04.2009. u 17:58 sati.