Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Nepoznata prijevozna sredstva našega grada (2): Kustošijanska pokretna traka

Jučer sam vam pisao o žičari na krajnjem zapadu Zagreba, a danas ću vam pričati o pokretnoj traci bliže centru grada ... jučer je na tapetu bila bivša cementara, a sada je još koliko-toliko živuća ciglana. wink

Vjerujem da su bar neki od vas uočili ovaj veliki betonski nadvožnjak koji se pruža preko Kustošijanske ulice, vrlo blizu njenog spoja sa Ilicom - to je to, najvidljiviji trag postojanja tog čudnog prometala za prijevoz gline iz njenog bivšeg (bar mislim da je tako!) kopališta na Grmoščici do same ciglane tik do okretišta na Črnomercu.


Snimio: Vanja

Ne znam da li ta pokretna traka još radi, čini mi se da ne - i sama traka i još više metalni krovići iznad trake, drvene daske na nadvožnjaku i cijela okolina odaju dojam zapuštenosti ... no, ja sam ju vidio u pogonu još prije 3-4 godine.

Neću vam sad tu puno više pričati o samoj ciglani, Grmoščici kao lijepoj, ali podosta zapuštenoj šumi prošaranoj smećem (sada ga je manje nego prije!), klizištima i ostalome već ću vam servirati niz friških fotki snimanih jučer ... a odmah ću vam najaviti i da sam u samoj blizini pokretne trake pronašao još nešto zanimljivo što nisam do jučer znao i o tome ću vam pisati za koji dan!

Ovako izgleda početak: s desne strane dolazi kraća pokretna traka sa samog kopališta (tu je i manja kućica te natpis "Nezaposlenima ulaz zabranjen") i onda je glina sa nje padala na glavnu traku.


Snimio: Vanja

Traka ide ispod malog mostića ulice Grmoščica Desna po kojoj je najlakši prilaz autom. S tog mjesta se pruža i lijep pogled na grad.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Pogledom pratim traku koja je pokrivena sa limenim krovićem koji je u dosta lošem stanju, no u još lošijem su lampe od kojih se sad mogu još vidjeti samo držači - žarulje i sjenila su već davno uništeni. Stazica pored trake mami na šetnju, no i tu je natpis "Nezaposlenima ulaz zabranjen" koji sam odlučio poštivati ...


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

... jer sam pretpostavio da ću u blizinu mosta (koji je definitivno najveća fora ove trake!) moći doći i drugim putem. I tako je i bilo - par desetaka metara dalje ušao sam u šumicu i jednostavno u polukrugu slijedio šumske staze, ispočetka široke, poslije sve uže i naposlijetku se jedva vidljivim puteljkom kroz grmlje (to je sredinom ljeta vjerojatno jedva prohodno!) posve približio mostu - ovako to izgleda izbliza!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Vratio sam se nazad do sina koji me je čekao kod auta i zatim smo zajedno napravili lijepu kružnu šetnju: spustili se udolinom desno kroz šumu do kuća (široka stazica vodi do kratke ulice Pčelički put koja izlazi na Kustošijansku) ...


Snimio: Vanja

... njome smo krenuli prema Ilici, prošli ispod mosta (vidimo da ga stanari koriste kao zamjenu za garažu wink ) ...


Snimio: Vanja

... a zatim smo slijedili potok Kustošak i skrenuli u Vatrogasnu ulicu, popeli se desno uz Vatrogasne stube kako bi napravili još ovaj snimak ...


Snimio: Vanja

... a onda smo se vratili nazad (jer su stube, na žalost, slijepe) i Vatrogasnom stigli do ostataka nekadašnjeg kina "Kustošija" (koje je srušeno lani, sad tu zjapi praznina") i drugim stubama se popeli do ulice Grmoščica Srednja (po njoj je najbolji prilaz autom, mogli smo pješice i njome, ali stube su ugodnije) i njome još malo do odvojka ulice Grmoščica Desna kojom smo se vratili do auta. Sve zajedno za taj krug nam je trebalo 20-tak minuta hoda uz dosta naslikavanja!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Post je objavljen 09.04.2009. u 08:28 sati.