Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

veliki Četvrtak ...

Photobucket
Krist pere noge apostolima

Prije večere operemo ruke. I, pritom rijetko kad pomislimo da bi nam večera koju blagujemo mogla biti posljednja.
Ponekad, nažalost i prečesto, peremo ruke poput Pilata. Drugi su odlučili umjesto nas ... okolnosti, Život, Sudbina, nužnosti ... tješimo se.

Kad su mi, dok bijah dijete, čitali priče iz Starog i Novog zavjeta, zapitala sam se: Zašto li je, pobogu, ponizno kleknuo i oprao prašinu sa stopala svojih učenika i sljedbenika?
Već tada nisam osobito cjenila poniznost, a tek sam kasnije naučila razlikovati ponos od oholosti.

Kad se danas pitam za smisao, Kristovo pranje pranje nogu učenicima čini mi se znakovitom metaforom. Krist se, sluteći trnje kraljevske krune koja ga je čekala, sagnuo do stopala svojih sljedbenika, vadeći trnje koje se zabilo u njihove tabane dok su ga slijedili, kao vođu. No, koji 'vođa' danas slijedi ovaj primjer? Tko svoju poziciju vođe doživljava kao služenje a ne kao privilegiju? Tko od vođa vidi trnje u tuđim stopalima, dok sam kroči crvenim tepihom?

Nisam vjernik, barem ne 'prakticirajući', no i dalje rado čitam biblijske priče ... i držim se blagdanskih običaja, zbog lijepih sjećanja na djetinjstvo.
Na zeleni četvrtak kuham špinat, kao moja mama, nekad ...
Na veliki petak ne kopam u vrtu, kao što nije ni moja baka vrtlarica ...
U subotu šaram pisanice, kao što su to činile žene u mojoj obitelji, generacijama unazad ...
U nedjelju ću reći: mea culpa, no ne naglas i ne u ispovjedaonici, oduvijek sam sumnjala u vrijednost javnih pokajanja i potrebu posrednika između mene i moje savjesti ...
U uskrsni ponedjeljak ću se umiti u vodi s ljubičicama, nadajući se da će cvjetne latice uljepšati odraz moga lica ...

Nisam vjernik, a nikad nisam bila ni vođa ni sljedbenik, više sam slobodni strijelac i vuk usamljenik ... No, ipak, nastojim se voditi se vjerom u ljude ... i nastojim sljediti glas vlastitog srca.
I dalje ne cijenim poniznost, iako sve više poštujem skromnost i jednostavnost.

Nastojim ne povrijediti druge, barem ne hotimice, a kad to ipak učinim, nastojim ne prati ruke poput Pilata. Sve češće smognem snage reći:

Oprosti mi ...
... iako sam znala što činim
...




Još samo da naučim praštati i sebi ...









Post je objavljen 09.04.2009. u 00:01 sati.