Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

U slavu piva

Za danas vam sljeduje samo jedna kratka crtica iz zagrebačke arhitekture ... Ako kad prolazite Cankarovom ulicom (to je ulica koja se od Ilice odvaja na semaforu između Selske i Črnomerca, nasuprot Vojnom veleučilištu), pogledajte na fasadu zgrade koja se nalazi na uglu Cankarove i Gregorčičeve ulice. Na njoj ćete vidjeti već pomalo od zuba vremena nagriženu "ilustraciju" u slavu Zagrebačke pivovare i proizvodnje piva koja odaje da je ta zgrada vjerojatno građena za potrebe te firme ... pretpostavljam za smještaj radnika, tamo negdje pred ili nakon 2. svjetskog rata.

Ovakvi načini ukrašavanja fasada u Zagrebu baš nisu uobičajeni, no u nekim drugim zemljama (recimo Austriji) su vrlo česti.


Snimio: Vanja

A ono što me sad posebno zanima je što se nalazilo u onim kvadratima čije se slike više ne naziru? Da li je njihova kvaliteta bila lošija pa su zato oštećeni do neprepoznatljivosti ili su možda na njima bili neki motivi koji nisu bili podobni za neko od prohujalih vremena pa su onda na taj način uklonjeni?

Ako netko zna odgovor, molio bih da mi ga pošalje!

Post je objavljen 07.04.2009. u 10:55 sati.