Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/travels

Marketing

Makedonija : Ohrid

Upravo čitao par svojih prvih postova, ahhh to su bila vremena. Također vidim da sam puno napredovao što se tiče pravopisa. Tj. počeo sam koristit spell check, heeheheheh. Također sam vidio da su teme bile puno pikantnije onda. Sad su puno smirenije, heheheheh. Pa da nastavimo sa putovanjima.

Ovaj vikend je bio predivan. Netko nam se smilovao i podario nam savršen proljetni dan. Pa smo mi i kolege odlučili otići autom u Makedoniju, te posjetit Ohrid i Skopje. Zahvaljujem kolegi koji je uzeo auto da bi mi mogli vidjeti malo svijeta. Kad već nisam za vrijeme Juge, putovao po Jugi, evo sad imam priliku da posjetim te zemlje.

Post će biti slikovnica kao i uvijek (kojih će opet biti puno pa imajte strpljenja dok Vam se sve učitaju):

Put od Prištine do Ohrida je nekih 4h. Cesta je dobre kvalitete, ali budući da se skoro pa konstantno vozite po rubu brda cesta je vijugava, ima samo dvije trake, što u konačnici rezultira sporijim brzinama.

Čim krenete prema granici sa Makedonijom u oči vam pada prelijepa priroda. Brda i doline brda i doline, pogled je stvarno odličan (fale mi atributi u Hrv. jeziku, trenutno mi je palo 10 na engl. i dva na hrv.). Još da je bilo malo zelenije bilo bi još ljepše.

Photobucket

Photobucket

Photobucket
Meni su ovakvi prizori prelijepi. Zemlja mi odmah dobi neku posebnu privlačnost. Joj danas mi ne ide nešto pisanje ne znam što mi je. Uglavnom hvala bogu slika govori tisuću riječi.

Photobucket
Makedonija ima autoceste, međutim ima par stvari koje mi užasno idu na živce. Prva je da su naplatne kučice prečeste. Ja mislim da smo prošli kroz nekih 5,6. Druga stvar je glupi speed limit na 100km/h. Nije cijela autocesta takva, ali ma par dijelova. Još i policajci stoje na autocesti. Sve to ubija sam pojam autoceste. Velika ravna cesta gdje se može brže voziti. A ne da se na njoj vozim sporo i još moram misliti da li će me policija loviti ili ne. Iako po meni bi trebalo dignuti limit na našim cestama na 150km/h.

Photobucket

Photobucket

Konačno stigli na Ohrid. Grad je prekrasan, vrijeme je bilo prekrasno, jezero je bilo ogromno. Osjećao sam se kao da sam došao na jadransku obalu. Naravno kad dođete u takvo mjesto iz Prištine koja nije nešto, osjećaj se pojačava. Zbog svog neznanja opet sam bio iznenađen jezikom. Naime nisam znao da je Makedonski toliko sličan Hrvatsko/Srpskom. Čim smo došli na obalu, odmah su nas svi živi pitali otkuda smo što radimo ovdje. Naravno htjeli su da se provozimo baš njihovim brodicama po jezeru, ali bilo je i starijih ljudi koji su došli do nas i počeli razgovarati sa nama. Uglavnom ugodno iznenađenje.
Naravno im smo izašli van zaustavio nas je neki pimp (na biciklu) pitajući nas ako trebamo žene, mjesto za odsjesti itd. Neke stvari se nikad ne mijenjanju.

Grad Ohrid se nalazi na jednom brdašcu (ne cijeli) što mu daje opet posebnu ljepotu. Evo konačno i slika.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Budući da smo imali time plan, a imali smo još Skopje za posjetit čim smo stigli smo iznajmili brodicu i krenuli malo po jezeru. Tih pola sata na brodu je bilo božanstveno. Sunce i povjetarac su bili u idealnim omjerima. Lijepo sam ležao na krmi (je li krma, kaj ja znam ja sam kontinentalac) i punio baterije kao nekakav sunčani kolektor. A uz crnu jaknu na sebi sam bogami i izgledao kao jedan.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Obavezno uzeti vožnju po jezeru. Nas 4 je pola sata koštalo 500 denara ili oko 8 eura. Sitnica. Budući da smo uzeli samo pola sata nismo se previše udaljili od obale. Preporučujem dulju turu. Svejedno bilo je baš lijepo.

Jedna smiješna slika:
Photobucket
Ovakav dizajn McDonaldsa nisam nikad vidio. Nažalost nije radio. Iako mislim da je samo netko nalijepio ovaj znak na tu kućicu. Također imaju lijepu rivu po kojoj je bilo ljepota šetati. Konačno nešto bez prašine.

Photobucket

Grad ima dražesnu ulicu koja je puna dućančića. Nažalost ne znam zašto ali fale mi te slike, a fotić na kojem jesu se vozi po Kosovu. Ima također jedan filmić od dječje folklorne skupine, pa ću to staviti kasnije, pa dok vidite UPDATE pokraj naslova pogledajte ponovno post.


P.S.

Kušajte Ohridsku pastrvu. Ja budala nisam, nisam odolio svinjetini, koje u Kosovu nema, ali svi vele da je Ohridska pastrva jako dobra.
Joj upravo napravio spell check i previše, ali previše koristim riječ, lijepo. Iako rekao sam danas nisam baš nešto nabrijan na pisanje.


Post je objavljen 07.04.2009. u 08:28 sati.