Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/film

Marketing

Intervju sa Jonom Alpertom

... je snimljen za vrijeme boravka ove zvijezde dokumentarnog filma na Zagreb Dox-u, koji je osvojio tek 15-tak Emmya (3 Primetime Emmy nagrade, 11 News & Documentary Emmy nagrade i 1 National Emmy za sportski dokumentarac, no to nije sve. Tu ima i jedna Peabody, Overseas Press Club nagrada te nagrada od talijanskog predsjednika Italian Peace Prize) za svoje dokumentarističke uratke, i svojevrsnim je živućim svjedokom samih početaka televizijskog izvješćivanja, reporterstva u USA i uopće u svijetu.
To je što se tiće nagrada za ovaj izuzetan i u nekim situacijama pomalo riskantan posao koji je obavljao i danas obavlja ovaj režiser, snimatelj i izvjestitelj.
Osim svih ovih pobrojanih nagrada, ovaj zaljubljenik u istinu ima iza sebe impozantnu filmografiju od 15-tak filmova. To se možda vama čini nevelik broj, no iza toga stoje uratci kao što su "Life of crime" i "The last cowboy" koji su sami po sebi svojevrsni pionirski pothvati u dokumentaristici jer predstavljaju jednu novu vrstu dokumentaraca koja do tad nije bila poznata. Riječ je svojevrsnim životnim dokumentarcima. Jon Alpert je u ova dva filma pratio svoje subjekte kroz znatan dio njihovog života (20- tak i više godina) te je time dobio jedan jedinstven uvid kroz tone materijala u njihove jedinstvene živote. Posebno me se dojmio posljednji spomenuti dokumentarac o Vernonu Sageru.
Prilikom ili točnije po svršetku projekcije ovog filma na Dox-u, ovaj vrlo pristupačan i prijazan Amer, Jon je izveo i jedan štos za preostalu publiku na razgovoru poslije filma. Naime i mene kao i mnoge druge je zavarao olfo nazvavši Vernona u njegovu Dakotu i prenio mu naše srdačne pozdrave.
Znači sklon pošalici ovaj izuzetno nagrađivani i cinjenjeni dokumentarist osim ovog odličnog dokumentarca napravio i dokumentarni film "Baghdad ER", o vojnoj hitnoj službi koja je prikazana vrlo brutalno a u isti tren i vrlo osjećajno ... koliko to Alpertovi dokumentarci stvarno jesu. Naime ne preza od prikazivanja smrti, beživotnih tijela, prikaza raznih rana i amputacija. Prikaza prave, brutalne, krvave svakodnevnice u Bagdadu.
U intervjuu koji slijedi ovaj druželjubiv i susretljiv beskompromisni reporter i pionir reporterstva i svojevrsni prethodnik embeded reportera (reportera uklopljenih u vojne jedinice) odgovara na razna pitanja te je dao meni, a i vama, jedan kratki ali zanimljivi uvid u njegov izuzetno uzbudljivi i hektični život, možda život koji bi mnogi novinari si poželjeli.
Post je objavljen 25.04.2009. u 23:59 sati.