Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lm1

Marketing

Slijepa policija


Ovaj blog nisam želio napisati, nisam imao povoda za njega. Ali kada sam čuo one slijepe i lažne izjave na televiziji, u sebi sam pobjesnio. Kako samo mogu toliko bezdušno lagati i biti slijepi na sve oko njih? Koliko je još žrtava potrebno, dok se nešto kod nas ne promjeni?
Na početku, odmah ću reći kako nemam veze s poginulim vozačem motocikla, niti vozim motocikl. Ali me vrijeđa kada se stalno iznova ponavljaju jedne te iste laži i to ne mjesecima, ne godinama, već desetljećima. Zašto to kažem?
Prije više od deset godina poginuo je vojni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na tada jednom od najboljih motora. Slučaj do dana današnjeg još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, premda je to bio jedan od sinova tadašnjeg ministra u Vladi RH. Ali glavno kako su oni za UZROK nesreći napisali „neprilagođena brzina kretanja je bila uzrok nesreće“. Jedno pitanje: kako može biti neprilagođena brzina kretanja UZROK nesreće na ravnoj cesti? Pa zar oni u Ministarstvu unutarnjih poslova, odjelu PP misle kako smo mi ovce pasli i kako smo nepismeni?
Takav sličan slučaj se ponovio i ovog crnog vikenda, kada je vozač jednog motocikla zabio se u stup javne rasvjete i poginuo na mjestu. Jest, kretao se puno preko ograničenja. Ali kretao se na ravnoj cesti, ne u zavoju gdje se lako može izgubiti nadzor nad vozilom (ma kakvo ono bilo)! I onda danas dođe izjave našeg cijenjenog MUPa (preko njihove glasnogovornice) kako je „neprilagođena brzina kretanja bila uzrok nesreće“. E onda sam totalno poludio i odlučio napisati ovaj blog, kako bi napisao svoja razmišljanja, nekoga tko ima prirodoslovno obrazovanje i poznaje zakone fizike, dakle realnost i fikciju (koju nam žele prodati). A poznajem i prometnice po gradu Zagrebu, bolje od Prometne policije (dalje u tekstu PP) koja je zadužena za redarstveno djelovanje na njima! Malo je reći kako poznajem svaku rupu, ali ako vidite nekoga na cesti tko vrluda u svojoj traci izbjegavajući rupe (ili bolje rečeno rupetine) i zakrpe po cestama našeg grada, postoji velika vjerojatnost kako ste naišli na mene. Nemojte se onda bojati, jer u svom slalomu neću izaći iz svoje trake, samo nastojim očuvati svoje vozilo i smanjiti si troškove održavanja – što je i dozvoljenu u jednom članku sadašnjeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
Vratimo se temi, što je onda moglo jednog mladića nagnati, toliko se brzo zaletjeti u stup? Pa suicid nije, jer nije nađena oproštajna poruka – što bi mediji jako voljeli (lešinari žuti). Namjerno, sigurno nije mislio probušiti čelični stup te debljine, jer se ne radi o neiskusnom motociklistu, niti o poremećenom umu. Vjetar ovih dana nije toliko puhao, a i da je puhala bura, ne bi ga mogla toliko brzo odnijeti na stranu i udariti u stup. A kada bi i vjetar toliko jako puhao, vozač motocikla bi zadržao neku kontrolu nad motociklom i usporio, bacio motor na drugu stranu ili jednostavno pustio motor u stup i bacio se na drugu (sigurnu) stranu. Pa što je onda mladog čovjeka usmrtilo na zagrebačkim prometnicama?
Možda malo čudno, ali odgovor se krije upravo u pitanju. Zagrebačke prometnice su UZROK za ovu nesreću, kojoj je doduše kumovala i stara MUPova uzrečica „neprilagođena brzina kretanja“, čega se oni drže kao pijan plota! Samo nitko danas to ne može i ne smije reći, čak ni Policija koja nas štiti. Ili bi nas trebala štiti, jer koliko mi je poznato upravo je Policija ta koju građani ove zemlje plaćaju kroz poreze (i prireze), kako bi im „služila (misli se pomagala) i štitila“! Nažalost, ovdje se pokazuje kako Policija „služi i štiti“ Zagrebačke ceste, Zagrebački holding i gospodina Gradonačelnika, umjesto svoje građane.
I sve dok bude tako, neće biti Istine. A bez Istine, neće se to opasno (i po automobile, što Vam mogu garantirati, a vi isprobajte u gluho doba noći kada nema prometa na tom raskrću) raskršće sanirati. Pa će opet netko na njemu poginuti. Do kada će tako biti? I nije li vrijeme za buđenje i uzbunu u PP i MUPu?

Ali već sutradan PP će biti na cestama, kažnjavati samo brzinu kretanja, kao osnovni uzrok za nesreće. Dok prava istina, o našim groznim rupičastim i pokrpanim cestama će ostati skrivena, kao i naši novci koje dajemo za te iste ceste na svakoj registraciji vozila i u svakoj litri goriva, štiteći zagrebačke institucije umjesto svojih građana.
Pa će vozači poput mene taj isti prošli vikend skoro tri puta poginuti na cesti, zbog ODUZIMANJA PREDNOSTI koje naša PP ne kažnjava…


Post je objavljen 06.04.2009. u 22:50 sati.