Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Spomenici i fontane grada Zagreba

Već sam u par navrata spominjao na ovom blogu knjigu "Spomenici i fontane grada Zagreba" pa je red da vam ju i malo opširnije predstavim.
(nadam se da se izdavači neće ljutiti radi prikaza nekoliko stranica knjige, olakotna okolnost mi je to što knjige više nema u prodaji! wink)Dakle, knjigu je izdala hrvatska akadamija znanosti i umjetnosti (točnije, Gliptoteka, koja je njezin odjel) i Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode grada Zagreba, a knjiga je izašla 2007 godina i sadrži, vjerovali ili ne, skoro sve (vidi kasnije zašto ne BAŠ SVE! wink) spomenike, fontane, spomen obilježja i spomen ploče postavljene u gradu Zagrebu!

Knjigom su obuhvaćeni i oni primjerci postavljeni izvan javnih prostora, u raznim poduzećima, parkovima, vrtićima ... poznati i nepoznati.

Sveukupno se u knjizi može pronaći slijedeće:


  • 299 spomenika

  • 4 urbane akcije

  • 40 fontana

  • 60 spomen obilježja

  • 41 spomen ploča sa reljefnim prikazom

  • 157 spomen ploča


Svi spomenici, urbane akcije, fontane i spomen ploče sa reljefnim prikazom su popraćeni slikom, imenom autora, godinom postavljanja i adresom, spomen obilježja su također popraćena svim tim podacima, no nema slika uz sve njih (iako ima uz većinu), dok bilješke o spomen pločama nisu popraćene slikama.

Uz to, na kraju knjige se može pronaći popis autora uz kratke crtice o životu i stvaralaštvu te još nekoliko napomena vezanih uz neke od spomenika iz knjige.

Evo kako izgleda dio o spomenicima ...... ovako o spomen pločama sa reljefnim prikazom ...... a ovako o spomen pločama.Vjerujem da bi mnogi od vas rado imali tu knjigu u svojem vlasništvu, no to, na žalost, bar trenutno nije moguće. Naime, prije dva tjedna kad sam ja nabavio svoju (u Gliptoteci) rečeno mi je da sam imao sreću da uhvatim posljednji primjerak, tako da se sad morate osloniti samo na primjerke u knjižnicama (Gradska knjižnica ju recimo ima, provjereno!). Šteta, jer vjerujem da bi se ta knjiga mogla dobro prodavati kad bi krenula u normalnu distribuciju (naime, ona uopće nije prodavana u knjižarama, već samo u Gliptoteci).

I da, još o cijeni: 300 kn. Iako nije baš simbolična smatram da to nije previše za ovakvu knjigu.

A za kraj - pokušao sam se dosjetiti nekog od tih objekata koji NIJE spomenut u knjizi ... i dosjetio sam se! Naime, na samome kraju Samoborske ceste, tik nakon okretišta autobusa i pred mostom preko Save, nalazi se kameni obelisk sa teško čitljivim natpisom, čini se da obilježava neki događaj iz NOB-a tj. 2. svjetskog rata - nema ga u knjizi!


Snimio: Vanja

To je zasad jedini takav za kojega znam ... znate li vi (koji poznajete knjigu) za koji drugi?

Post je objavljen 06.04.2009. u 10:01 sati.