Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Drugo lice Ilice

Što reći o Ilici, najzagrebačkijoj od svih zagrebačkih ulica, a da to već svi ne znaju?

Mnogi ljudi misle da je to najduža zagrebačka ulica, no po svemu sudeći ona je tek treća najduža ZG-ulica. Prema knjizi Branimira Špoljarića "Stari Zagreb, od vugla do vugla" (a to je, rekao bih, vrlo kompetentan izvor) najduža je ulica Slavonska avenija sa ravno 18 km dužine. Nakon nje slijedi Radnička cesta sa 6502 m te tek onda Ilica sa 5660 metara.


Preuzeto sa web stranice projekta "Drugo lice Ilice"


Preuzeto sa web stranice projekta "Drugo lice Ilice"

O tome gdje Ilica počinje je već bilo riječi (na ćošku Jelačić placa, kod parfumerije Iris), a njezin završetak je kod Bolničke aleje, onog lijepog drvoreda ispred Psihijatrijske bolnice Vrapče. Posljednji kućni broj koji sam ja pronašao je 530 (i po tome je to najveći kućni broj u Zagrebu, niti Slavonska avenija niti Radnička cesta niti bilo koja druga ulica ih nemaju tako velikog) ... no, neki izvori su mi sugerirali da postoji čak do 542, ali ih ja nisam našao.
Uglavnom, posljednja tabla sa natpisom Ilica je na zgradi gdje se nalazi knjižnica "Vladimir Nazor", podružnica Vrapče.


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

A za ovaj post sam se potrudio potražiti sve "okrugle" iličke kućne brojeve te onog posljednjeg - evo ih!


Snimio: Vanja


Snimio: Vanja

Što još? Ilica se po prvi puta spominje u jednom dokumentu iz 1431. godine. Do 1766. se protezala samo do sadašnjeg Britanskog trga, a svoj vijugavi tok zahvaljuje tome što slijedi srednjovjekovni put koji je pak slijedio rub brijegova zato što je nekad Sava tekla puno sjevernije (blizu Ilice!) pa je često poplavljivala nizinska područja.

I za kraj - pod nazivom "Drugo lice Ilice" prošle godine je pokrenuta zanimljiva akcija o kojoj možete više pronaći OVDJE (na žalost, za ovo sam saznao tek kad je izložba već bila zatvorena), a ja ću vam tu donijeti izvadak s njihove web stranice:

Voditelji projekta: Maja Podrug, Ines Tanović
Suradnici: Petra Ružman, Mihael Puntarić
Grafički i web dizajn: Andrija Solarević
PR projekta: Davor Drezga
Tehnička produkcija: Zvonimir Ferina, Marino Frankola
Produkcija: Odo' ja!
Pokrovitelji: Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Zagreb, Profil Megastore, Digital Foto Art

Mjesto održavanja izložbe: Galerija Pravi put, Runjaninova 3, Zagreb
17. – 31. siječnja 2009.

• Projekt ‘Drugo lice Ilice’ potaknut je zapažanjima slojevitosti urbanog tkiva koju najjasnije ilustrira kontrast prisutan u glavnoj zagrebačkoj ulici. Reprezentativna pročelja formiraju ‘lice’ Ilice – scenografiju užurbanog života strogog gradskog centra iza koje se skriva potpuno drugačiji ambijent.

Realizacija projekta rezultat je suradnje studenata s više fakulteta zagrebačkog Sveučilišta.

• Izložba otkriva estetiku zaboravljenih prostora u najužem gradskom centru, prostora koji nisu izravno izloženi pogledu prolaznika, ali pričaju zanimljive priče o gradskom životu, povijesti i ljudskim sudbinama.Iza gotovo svake iličke veže nailazimo na prostore unutrašnjih dvorišta koja posjeduju sebi svojstvene teksture, boje i tragove kojima su ih obilježili njihovi sadašnji i prošli stanovnici. Ovdje se vizualni doživljaj okreće detaljima koji svjedoče o životu samog prostora, ali i o pojedinačnim ljudskim sudbinama.
Autori su kroz fotografiju, grafiku, slikarstvo, strip te video i literarne uratke dokumentirali i interpretirali osobne impresije navedenih prostora. Predstavljeni radovi ukazuju na različitost njihovih fokusa koji obuhvaćaju vizualne, povijesne, urbanističke i socijalne momente i motive. Tako je umjetničko istraživanje zapuštenog, ali i poetičnog ‘drugog lica Ilice’ rezultiralo spojem dokumentarističkih, kritičkih i intimističkih pristupa
....


Autor: Nikola Serventić, preuzeto sa web stranice projekta "Drugo lice Ilice"


Autor: Tomislav Sutlar, preuzeto sa web stranice projekta "Drugo lice Ilice"


Autorica: Vinka Maras, preuzeto sa web stranice projekta "Drugo lice Ilice"

Post je objavljen 05.04.2009. u 20:13 sati.