500 g mrkve
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
1 čajna žlica curry praha
pola čajne žlice suhog origana
pola čajne žlice suhe kadulje
20 g maslaca
30 g naribanog parmezana
šećer
sol, papar
+
oko 300 g tjestenine
+
2-3 iglice ružmarina
3-4 grančice peršina
Mrkvu operite i očistite pa ju narežite na ploške. Skuhajte ju u posoljenoj vodi da omekša.
Obje vrste luka očistite i sitno nasjeckajte.
U loncu rastopite maslac, dodajte obje vrste luka i popržite da bude staklast pa maknite s vatre.
Poprženi luk pomiješajte s ocijeđenom mrkvom. Dodajte curry prah, origano, kadulju i parmezan pa smrvite štapnim mikserom u pire. Prema ukusu dodajte sol, papar i šećer.
Ružmarinove iglice i peršinovo lišće operite i osušite pa ih sitno nasjeckajte.
Tjesteninu skuhajte i ocijedite. Pomiješajte ju s umakom od mrkve pa dodajte ružmarin i peršinovo lišće. Po potrebi posolite i popaprite. Poslužite odmah.
Ako nemate suhu kadulju upakiranu kao začin, možete dodati suhu kadulju upakiranu kao čaj – smrvite pat listića među prstićima i dodajte u jelo.
Nemam običaj kupovati suhu kadulju, a ni mentu koje su zapakirane u paketiće ili bočice, kao začinsko bilje. Kupujem čaj od mente i kadulje. Ovaj od mente je obično u filtar vrećicama – odrežite vrh vrećice i stavite mentu u jelo, prema potrebi.
Čaj od kadulje obično nije u filtar vrećicama, pa jednostavno dodate 1-2 prstohvata u jelo.
*Recept je iz časopisa: Tjestenina, godina 2008., br.7.
Slični recepti
Tjestenina s mahunama
Tjestenina s umakom od kiselih krastavaca
Tjestenina s orasima
Umak/nadjev od leće
Tjestenina s umakom od vrhnja i luka
Post je objavljen 05.04.2009. u 11:50 sati.