Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dextermorgan

Marketing

Dead End (2003/I)

Režija:
Jean-Baptiste Andrea, Fabrice Canepa

Uloge:
Ray Wise, Lin Shaye, Mick Cain, Alexandra Holden



Nakon tjedan dana odmora od svih vrsta horrora, jučer navečer sam se premišljao između "Terror Train" i "Dead End". Nakon što sam čuo pozitivne i negativne komentare na "Dead End", odlučio sam ga napokon pogledati. Radnja ukratko:
Badnjak. Na putu prema rodbini, Frank Harrington prvi put u 20 godina odluči isprobati prečac. On i njegova obitelj uskoro shvaćaju da mu je to najveća pogreška u životu...

Pošto sam za ovaj film čuo tek nedavno, nisam imao neka velika očekivanja, ali čim su stizale pozitivne kritike, odmah sam ga nabavio. I evo, nakon odgledanog, slobodno ga mogu nazvati remek-djelom. Pa da krenemo.
Već po samom početku upoznajemo totalno disfunkcionalnu obitelj: staromodni otac, moralno nabijena majka, tipični sin teenager, trudna kćer i njezin muž "dobrica". Nakon pomalo čudnog introa, radnja se počinje odvijati relativno brzo, a obitelj počinje proživljavati čudnije trenutke svoga života. Od misteriozne žene u bijelom, pa sve do mrtvačkog vozila i dječjih kolica koja se pojavljuju na cesti, a članovi obitelji uskoro počinju brutalno umirati. Sve navedeno se događa već u prvih dvadesetak minuta što najbolje pokazuje koliko je film dinamičan i zabavan.
Glupih dijaloga u filmu nema, što je prava rijetkost u horror žanru, dapače, ovdje su sve diskusije duhovite i popraćene povećom dozom crnog humora, što daje poseban osjećaj zabave koliko i strave. Naime, u filmu ima pregršt kvalitetnih scare scena promješanih sa humorom koje zaista uspiju isprepadati gledatelja, a opet ga i dobro nasmijati. To je dodatni plus, jer se zbilja se ne sjećam filma koji je uspješno promješao atmosferičan horror sa crnim humorom. Glumačka postava je isto tako savršena, a ono što pridodaje atmosferi je to što se ekipa sastoji od svega pet likova. Ray Wise ("Swamp Thing") je opet odlično odradio svoju ulogu oca, a osim njega, od poznatijih imamo Lin Shaye ("There's Something About Mary") koja je također perfektno odglumila čangrizavu majku, te Alexandru Holden koja je imala nekolicinu epizodnih uloga u raznim TV serijama poput "Friends" i "Grey's Anatomy".
Nakon svih tih riječi hvale trudim se, ali jednostavno ne mogu pronaći niti jedan detalj koji mi je tijekom gledanja ovog filma zasmetao. Eventualno možda ponavljanje nekih scena, ali stvarno ništa posebno.
I eto, "Dead End" je savršen primjer kvalitetnog low-budget remek-djela kojeg ljubitelj žanra nipošto ne bi trebao propustiti.

OCJENA: 5/5

Post je objavljen 05.04.2009. u 09:41 sati.