Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Rasmussen izabran za novog glavnog tajnika NATO-a

Predsjednici Vlada i država zemalja NATO-a izabrali su danas u Strasbourgu danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za novog glavnog tajnika Saveza.

Odluku je objavio aktualni glavni tajnik Jaap de Hoop Scheffer, kojem mandat završava 1. kolovoza.

"Svi su potpuno uvjereni da je Anders Fogh Rasmussen najbolji izbor za Savez. Nakon 36 sati rasprave, činjenica da stojimo tu pred vama dokaz je da smo našli rješenje za zabrinutost Turske", rekao je Scheffer.

"Iznimno sam počašćen", rekao je Rasmussen koji je na konferenciji za novinare došao zajedno sa svojim prethodnikom.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je rekao da pri izboru novog glavnog tajnika nije bilo turske blokade. "Nije bilo blokade, svi koji su sudjelovali u raspravi dali su potporu Rasmussenu, međutim turski predsjednik je zatražio vrijeme za konzultacije do danas u podne. Nakon završenih konzultacija jednostavno smo donijeli odluku, što pokazuje snagu NATO-a", rekao je Mesić.

Rasmussen, 56 godina, na čelu je danske vlade više od sedam godina. On će biti prvi glavni tajnik NATO-a koji dolazi s mjesta premijera jedne zemlje članice.

Novi glavni tajnik govori odlično engleski i francuski, što je jedan od jakih aduta pri izboru za to mjesto. Glavni tajnik predsjedava sjednicama Sjevernoatlantskog vijeća i predstavlja stajališta Saveza koja se donose konsenzusom.

Post je objavljen 04.04.2009. u 17:32 sati.