Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Obama za novu viziju NATO-a

NATO-u treba nova vizija kako bi uspješno svladavao izazove 21. stoljeća, izjavio je danas američki predsjednik Barack Obama tijekom posjeta Njemačkoj.

"Ne donosim velike planove. Ovdje sam zato da slušam, izmjenjujem ideje i - kao jedan od mnogih saveznika NATO-a - pomognem u oblikovanju vizije za budućnost", kazao je Obama uoči susreta na vrhu Saveza na 60. obljetnicu njegova osnutka.

Govoreći na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, Obama se osvrnuo i na afganistansko pitanje, kazavši da treba jačati vojnu nazočnost u toj zemlji kako bi se postigao uspjeh. Poručio je da NATO ne kani okupirati Afganistan, nego spriječiti da se ta zemlja pretvori u utočište terorista.

Merkel je nakon sastanka s Obamom dotaknula i pitanje nasljednika glavnog tajnika NATO-a i dodala kako vjeruje da će se večeras uspješno riješiti imenovanje novoga čelnog čovjeka Saveza. Kao i većina vođa zemalja NATO-a i Merkel podupire danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za nasljednika Jaapa de Hoopa Scheffera.

Post je objavljen 03.04.2009. u 19:46 sati.