Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Crveni most: most koji je nestao u tišini

Možda se još netko od vas, dragi moji čitaoci, sjeća Crvenog mosta još iz doba kad je bio u funkciji ... moja sjećanja su u izmaglici, ne sjećam se da sam ikad baš prešao preko njega, no sjećam se crveno obojanih lukova, drvenih dasaka na kolniku (ne sjećam se da li je imao samo jedan prometni trak ili dva), toplovoda koji je po njemu prelazio Savu. Oni sa boljim sjećanjem kažu da je preko njega prometovala prva autobusna linija za Novi zagreb koja je polazila sa Kvaternikova trga ...

No, sjećam se slike njegovih ostataka koji su nakon izgradnje Mosta mladosti ležali par desetaka metara nizvodno od novoga mosta ... a onda su i oni, prije desetak godina, otplovili, nošeni bujicom nabujale Save. I danas se od cijeloga mosta mogu vidjeti samo tragovi nosača i pristupni putevi, južni nedaleko od Mosta Mladosti, a sjeverni pored obiteljske kuće par desetaka metara nizvodno od Držićeve ulice, u blizini odvojka ulice za Borovje.


Snimio: Maltus. Preneseno sa www.fotozine.org


Snimio: Maltus. Preneseno sa www.fotozine.org


Snimio: Maltus. Preneseno sa www.fotozine.org

A taj most je u stvari bio prvi čelični most koji je spojio dvije zagrebačke savske obale (vidi članak OVDJE). Sagrađen je 1892. godine na mjestu današnjeg starog savskog mosta (koji danas služi samo pješacima i sa svojim rupama na kolniku i dotrajalom ogradom je slijedeći kandidat za neku od nesreća, nakon nesretnog željezničkog mosta kod Petruševca otprije nekoiko dana) i na tome je mjestu služio cestovnome prometu do 1935-1937. godine kada je premješten na svoje posljednje "uredovno" mjesto, kod Držićeve ulice. A tamo je ostao u funkciji sve do 1974. godine kada je sagrađen Most mladosti.


Preneseno sa www.zeljeznice.net, postao Igorail

Pretražujući web u potrazi za njegovim starim fotografijama nisam našao bogznašto tako da ćete se morati zadovoljiti fotkama njegovog posljednjeg pozdrava sa svojom zadnjom lokacijom, no zato sam pronašao fotografiju sa njegove prve pozicije pored savskog kupališta, a kao dodatak i fotku trnjanske skele koja je bila u funkciji taman na pola puta između njegove prvog i drugog "staništa", tamo kod Trnjanske ceste na koju se s juga nadovezivala ulica Đure Babića za koju ne znam postoji li još uopće nakon opsežnih radova oko novog Muzeja suvremene umjetnosti.


Snimio: Vladimir Horvat. Preneseno sa www.kultura.hr

No, za kraj ipak još koja svježa fotka sa njegovog posljednjeg položaja sa sjeverne obale.
Prvo, pogled po pristupnoj cesti nekadašnjem položaju mosta, vide se mjesta gdje su stajali njegovi nosači.


Snimio: Vanja

Pogled izbliza na ostatke nosača i pristupnu cestu.


Snimio: Vanja

Pogled na ostatke nosača na južnoj obali.


Snimio: Vanja

Pogled prema odlagalištu otpada na Jakuševcu i nekoliko navezanih brodova.


Snimio: Vanja

Brodovi na vezu pored Getroa.


Snimio: Vanja

A ovo izgleda kao crkva sa BBB-logom ...


Snimio: Vanja

... no, vjerojatno je ipak neka stara pumpna stanica ili nešto slično.


Snimio: Vanja

Post je objavljen 02.04.2009. u 15:33 sati.