Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/junac

Marketing

Plitko ili upravo suprotno razmišljanje?

Rano u jutro prolazim kraj vrtića i vidim žensku kak mete dvorište i terasu. Mlada, zgodna. Nakon uobičajenih refleksnih bludnih misli, prvo što mi padne na pamet je pitanje jel ona čistačica ili teta u vrtiću.

Nekako se ponadam da je teta. Varijanta s čistačicom mi se ne svidi.

Sad, pitanje: jesam li ja plitak u tolikoj mjeri da samo zbog nečijeg (uvjetno rečeno) 'neplemenitog' zanimanja, u trenu odbacim bilo kakav romantičan scenarij (s mojim filmskim preskakanjem ograde, spretnim penjanjem na terasu, poljubcem dok nam vjetar mrsi kosu, prosidbom pred zabezeknutim tetama i djecom i na kraju vjenčanju u kapelici u Bolzanu)? Ili...

Ili sam toliko „dubok“ (zašto mi ovo čudno zvuči), lucidan, inteligentan, pametan, mudar, genijalan (ma što god hoćete) da se ja još podsvjesno zapitam: zašto je ona zapravo čistačica?, kak to da nije mogla naći bolji posao?, zar je imala toliko malo ambicija?, zašto se nije potrudila završiti neku školu, fakultet, nešto?, naći neki bolji posao... i što bih ja onda s njom mogao raditi? Ovo je bilo glupo pitanje ak smo već na početku rekli da je zgodna. Al što bi imali zajedničko? O čem bi pričali? Jel bi imali uopće kakvih dodirnih točaka? Jel bi mi ona uopće bila interesantna (osim po tome što je zgodna)? Recite vi kaj hoćete, al ja mislim da su to pitanja koja stoje.

(Znam, ima svakakvih sudbina, razne okolnosti te odvedu negdje gdje si najmanje želio... ali ipak...ne kažem da je trebala ministrica postati, al bar tajnica, blagajnica...ne znam... (ne bih htio da me se krivo shvati, ne omalovažavam nijedno zanimanje pa tako ni ono čistačica, ovo je samo suho generaliziranje s predrasudama.)

Ili sam jednostavno oholi intelektualni snob (ne znam polaže li DsK autorska prava na taj izraz, dopustio sam si) koji ne želi ni pogledati nekog tko nema bar diplomu (joj, kakav bih tek bio da imam doktorat??)?

Mislim da takve stvari poput zanimanja ili struke ipak dosta govore. Koliko sam primijetio, čini mi se da se generalno bolje slažem s ljudima koji kuže dobro matematiku. Ko da s njima imam sličniji način razmišljanja, sličniju zajebanciju, sličniji smisao za humor... ne smeta ako studiraju neke društvene znanosti i slično, al uz uvjet da s matematikom nisu imali problema.


Ili bi zapravo najpliće bilo da sam pohitio prema njoj samo zato kaj je zgodna? Bez da sam si postavio ijedno pitanja prije toga?

Kaj vi kažete? Jesam li plitak i ohol? Ili upravo suprotno: dubok (ovo mi i dalje glupo zvuči), lucidan, razmišljam nekoliko poteza unaprijed, neobjašnjivo zgodan, neodoljivo seksipilan, iznimno privlačnog glasa dok pjevam? Poroto, presudite mi!


Post je objavljen 01.04.2009. u 18:44 sati.