Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRVI REZULTAT PROSVJEDA


Image and video hosting by TinyPic

Predočeni dokument samo je jedan od rezultata prosvjeda poljoprivrednika koji su iz osam županija 11. ožujka došli u Zagreb zbog iznimnih teškoća u poljoprivrednom poslovanju i prosvjedovali u Radićevoj ulici.
Zahvaljujući tom prosvjedu i farmeru Ivici Miketeku, koji je najozbiljnije shvatio dokument Prijedlog rješenja teškoća povrata kredita za izgradnju farmi, koji je 10.6.2008. potpisao državni tajnik ing. Krešimir Kuterovac i uručio mu ga.
Predočeni dokument ministar poljoprivrede mr. Pankretić 26. 3.2009. godine dao je Miketeku i Dominikoviću, predsjedniku i dopredsjedniku Udruge mljekara Osječko baranjske županije. No na dokumentu jasno piše «Savezi i Udruge poljoprivrednih proizvođača - Svima -» što bi trebalo značiti da se to ne odnosi samo na poljoprivrednike, proizvođače mlijeka i ne samo u Osječko baranjskoj županiji, već na poljoprivrednike svih djelatnosti i to na nivou cijele Hrvatske.
Koliko je poljoprivrednih gospodarstava opterećeno kreditima, po pojedinim regijama ili po pripadajućim Udrugama i Savezima, kojom visinom kredita, te kojom dinamikom i kako će teći reprogram trebalo bi se znati vrlo skoro, već nakon popisa poljoprivrednika koji su u teškoćama.

2008. reprogramiranje kredita samo obećanje

Reprogramiranje poljoprivrednih kredita prošle je godine bila samo jedna obećavajuća mjera Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja! Ali zašto samo obećanje, kada je prošle 2008. u proračunu Ministarstva poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja bilo četiri i pol milijarde kuna, upola manje nego što je u tom istom ministarstvu 2007. g. imao ministar Čobanković. Teško je doduše uspoređivati dva proračuna u dvije poljoprivredne godine, ali treba uzeti u obzir da je prošlogodišnji proračun Pankretićeva ministarstva potrošen (?!) netransparentno za javnost. Ako je reprogramiranje kredita planirano, a vjerojatno jest, vidi se to po načinu kako je ing. Kuterovac sročio predmet, kako je naknadno ta obveza zanemarena, a novac utrošen na nešto važnije i značajnije? Što god Pankretiću bilo važnije i značajnije, ne treba zaboraviti da su poljoprivrednici – i bez dodatne edukacije u raznim segmentima koje im resorno ministarstvo još uvijek nije osmislilo ni organiziralo- vrlo tvrd materijal.



Post je objavljen 31.03.2009. u 19:18 sati.