Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Aerosmith Live!

Bostonski dečki, gitarist Joe Perry, basist Tom Hamilton, heavy-metal ikona Steven Tyler, bubnjar Joey Kramer i gitarist Ray Tabano osnovali su Aerosmith 1970. godine. Godinu dana kasnije Tabana je zamijenio Brad Whitford.
Aerosmith je zaredao niz komercijalno uspješnih albuma pa su do sredine 70-ih postali jedan od najvećih mainstream hard-rock izvođača. Ogromnu slavu omogućili su im albumi "Toys in the Attic" i "Rocks".
Već sredinom sedamdesetih imali su organizirane fan-clubove diljem svijeta ujedinjenih pod nazivom "Blue Army".
Kako to obično slijedi, Perry i Whitford su umrli od predoziranja, a zamijenili su ih Jimmy Crespo i Rick Dufay. Početak osamdesetih, veliki uspjeh punka i pojava pop kulture nije išla na ruku Aerosmithu. Album "Rock in a Hard Place" iz 1984. godine nije uspio povratiti uspjeh benda iz 70-ih godina.

I onda se desio najznačajniji comeback u modernoj glazbenoj povijesti... "Walk this way"... za one koji ne znaju, riječ je o pjesmi s albuma "Toys in the attick" iz 1975. godine kojom su Aerosmithovci postigli neočekivani uspjeh i popeli se do 10 najslušanijih pjesama na službenoj Billboardovoj top listi 1977. godine.
1986. godine njujorški rapperi iz Queensa, Joseph "DJ Run" Simmons, Darryl "D.M.C." McDaniels, i Jason "Jam-Master Jay" Mizell, poznatiji kao Run D.M.C. odlučili su obraditi ovaj legendarni hit i prepjevati ga u hip-hop stilu. Legenda kaže da Aerosmithovci nisu htjeli niti čuti za "svetogrđe" da se jedna hard rock pjesma obradi u old-school hip-hop verziji. Ipak, management "Geffen Records"-a uvjerio ih je da nemaju što izgubiti jer im je karijara silaznom putanjom, a sredinom 80-ih hard rock nije bio popularan kao 70-ih. Nakon što su dopustili korištenje pjesme, nikako nisu pristali na mogućnost da se pojave u spotu zajedno s Run D.M.C. jer su smatrali da bi to uništilo njihovu, tada, 15-godišnju glazbenu karijeru. Ipak, kako svi znamo, novac otvara sva vrata i razbija sve predrasude. Tyler i ekipa su ipak nevoljko pristali na suradnju i snimili spot ne sumnjajući kako će to postati najimpresivnija suradnja 80-ih te itekako pomoći posrnuloj karijeri Aerosmitha.



Za one koji nisu znali, pjesma "Walk this way", odnosno njezin naslov odabran je sasvim slučajno. Radeći na albumu "Toys in the attick", dečki iz Aerosmitha odlučili su u jednom trenutku napraviti pauzu i pogledati film. Nevoljko su pristali na komediju Mel Brooksa "Young Frankenstein". Gledajući komediju, uhvatili su se jednog gega legendarnog (i pokojnog) britanskog komedijaša Martyja Feldmana (čovjek je zaista izgledao smiješno, dijelom i zato jer je bolovao od progresivne bolesti očiju) u kojem Feldman govori Gene Wilderu (a.k.a. Dr. Frederick Frankenstein) "Walk this way".
Nakon ovog uspjeha zaredali su se ponovno komercijalno uspješni albumi poput "Pump", "Get a grip", "Nine lives". Posljednje desetljeće postali su možda malo i previše mainstream pa su se zaredale i neke pjesmice za kućanice... no ako i to donosi novac...zašto ne, kaže Aerosmith.
Za ovo ljeto najavljen je novi album ovih rockera koji još nema službenog naslova.

U nedjelju 5. travnja 2009. u 21h slušamo live koncert "Back in the saddle".



Tracklist:
1. Introduction
2. Toys in the attic
3. Love is an elevator
4. F.I.N.E.
5. Monkey on my back
6. Road Runner
7. Permanent vacation
8. Baby please don't go
9. Mama kin
10. Cryin'
11. Angel
12. The other side
13. Red house
14. Back in the saddle
15. Sweet emotion
16. Running into nowhere



Ugodno slušanje na 98,4 ili streamom.
NC

Post je objavljen 31.03.2009. u 07:27 sati.