Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anksioznost123

Marketing

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP)

Opsesivno-kompulzivni poremećaj (OKP) je neurotski poremećaj okarakteriziran nekontroliranim repetitivnim mislima tj. prisustvom ponavljajućih ideja i fantazija (opsesije) koje uzrokuju snažan osjećaj tjeskobe (a koje bolesnik smatra bolesnim i protiv kojih postoji unutarnji otpor) i impulsima za određenim obrascima ponašanja (kompulzije).
Anksioznost je središnja odlika, ali u suprotnosti s fobijama (kada je bolesnik anksiozan prilikom suočavanja s vanjskim opasnostima i smatra da je njihova pasivna žrtva), anksioznost nastaje kao odgovor na nesvjesne unutarnje misli i porive kojih se bolesnik boji i koje mora ostvariti suprotno svojoj volji.
Tipične misli su zabrinutost oko infekcija i zaraženosti ili strah od neadekvatnog ili nasilnog ponašanja. Opsesivne misli mogu voditi ka izvođenju rituala kao što su pranje ruku ili ponavljanje fraza. Cilj je oslobađanje od opsesivnih misli.
Opsesije (obuzetosti) predstavljaju ideje, riječi i slike, obično nepovezane s onim što pojedinac radi; uporno, jako i neodoljivo mu se nameću i skreću pažnju. Često su obojene agresivno ili seksualno, što pojedinac doživljava potpuno stranim (npr. misao majke da će kuhinjskim nožem ozlijediti svoju djecu).
Kompulzije (prisile) i kompulzivne radnje isto su autonomne kao i opsesije, ali se radi o preplavljujućoj potrebi da se učini neka radnja (npr. da mora brojiti prozore idući ulicom, da se mora pet puta prekrižiti ulazeći u stan). Prisila može biti i vrlo agresivna, ružna ili opscena. Kao i kod opsesija, bolesnik doživljava anksioznost, uočava apsurd poriva i odupire mu se. Međutim, često ne može a da ne započne ponavljajući obrazac u obliku kompulzivnih radnji i rituala.

Dijagnoza obuzeto-prisilnog poremećaja postavlja se na temelju prisustva opsesivnih misli i kompulzivnih radnji tijekom većine dana u razdoblju od najmanje 2 tjedna. Prisilne misli izazivaju tjeskobu, kao i ne izvršavanje prisilnih radnji i rituala.

MKB-10 Medicinska klasifikacija bolesti (šifre dijagnoza)
F42 Opsesivno-kompulzivni poremećaj
- F42.0 Pretežno opsesivne misli ili nametnute misli
- F42.1 Pretežno prinudne radnje (opsesivni rituali)
- F42.2 Mjesovite opsesivne misli i radnje
- F42.8 Drugi opsesivno-prisilni poremećaji
- F42.9 Opsesivno-kompulzivni poremećaj, nespecifičan

Više o OKP...
 

Post je objavljen 29.03.2009. u 22:23 sati.