Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mostarskaoperacijapartizani

Marketing

8. dalmatinski korpus JNA

Ratni put

Formiran je 07. listopada 1943. od 9., 19.,20. i 26 divizije, te 12. partizanskog odreda. Djelovao je u Dalmaciji, djelu Like i Zapadnoj Bosni. Od 01. studenoga do 09. prosinca 1944. korpus je uspio ovladati Dalmacijom. Početkom veljače 1945. sudjelovao je u Mostarskoj operaciji. Uz bojeve aktivnosti ovoga korpusa vezana su također i stradanja velikog broja civila pa tako i stradanja dobrog djela hercegovačkih franjevaca. Za svoje ratne pothvate 8. korpus je dva puta pohvaljivan od strane Josipa Broza-Tita. Početkom ožujka 1945. godine ušao je u sastav 4. armije. Postrojbe iz sastava ovog korpusa uspjele su u završnim ratnim operacijama ovladati Likom, Hrvatskim primorjem, Istrom i Trstom. Za pripadnike ovog korpusa vežu se i mnogi zločini na područjima kroz koja su prolazili, pa tako i za zločin na Kočevskom rogu.

Photobucket

Zapovjed 8. korpusa o napadu na Mostar

osnovna zamisao 8 korpusa za napad

Osnovna zamisao štaba 8. korpusa o napadu na Široki Brijeg i Mostar

Štab 8. dalmatinskog korpusa:

Zapovjednik: general-major Petar Drapšin
Photobucket

Rođen je 1914. u Turiji kod Starog Bečeja. Kao student je 1937. otišao u Španjolsku, gdje je u sklopu međunarodnih komunističkih brigada sudjelovao u građanskom ratu. Član KPJ od 1937. Sudionik je partizanskog ustanka od samog početka a bio je jedan od organizatora lipanjskog ustanka, 1941., u Hercegovini. U vrijeme rata obnašao je dužnosti zapovjednika odreda, divizije, korpusa i 4. armije, koja je u završnim operacijama 1945. godine uspjela ovladati Likom, hrvatskim primorjem, Istrom i Trstom. U vrijeme Mostarske operacije bio je zapovjednik 8. korpusa. Po okončanju rata bio je imenovan zapovjednikom tenkovskih jedinica JA. Poginuo je u Beogradu, pod nikad do kraja razjašnjenim okolnostima, koncem 1945. Proglašen narodnim herojem.

Zamjenik zapovjednika: potpukovnik Petar Bogdan-Peko
Photobucket

Rođen 1915. je u Sinju. Prije II svjetskog rata student prava. Partizanskom pokretu pristupio je 1941. a član SKJ od 1942. U ratu je obnašao dužnosti zamjenika zapovjednika bataljuna, brigade, korpusa te zapovjednika pozadinskih postrojbi JNA. U vrijeme Mostarske operacije bio je zamjenik zapovjednika 8. korpusa i zapovjednik isturenog zapovjednog mjesta. Poslije rata radio ja na raznim dužnostima u Generalštabu a bio je i pomoćnik zapovjednika za pozadinu, zapovjednik graničnih postrojbi, načelnik Tehničkog središta JNA i itd. Završio vojnu akademiju JNA. Aktivna služba prestala mu je 1966. Proglašen narodnim herojem.

Politički komesar: pukovnik Boško Šiljegović
Photobucket

Rođen je 1915. u selu Mirkovac kod Bosanske Dubice. Prije II svjetskog rata bio je student filozofije. Član KPJ od 1940. U partizanskom pokretu od 1941. Bio je jedan od organizatora ustanka na Kozari. U ratu je obnašao dužnosti političkog komesara brigade, divizije, korpusa i armije. U vrijeme Mostarske operacije bio je politički komesar 8. dalmatinskog korpusa. Nakon rata bio je politički komesar armije, načelnik Vojno-znanstvenog instituta JNA, glavni urednik Vojne enciklopedije, načelnik Političke uprave JNA, itd. Aktivna služba prestala mu je 1963. Bio je i savezni zastupnik, član i predsjednik Centralnog komiteta SKJ. Završio vojnu akademiju JNA. Proglašen narodnim herojem.

Načelnik stožera: potpukovnik Ante Biočić-Toni
Photobucket

Rođen je 1913. u Kaštel Sućurcu. Prije rata bio je poručnik jugoslavenske kraljevske vojske. Članom komunističke partije i pripadnikom partizanskog pokreta postaje 1943. godine. U ratu je obnašao dužnosti načelnika štaba divizije i 8. korpusa. U vrijeme Mostarske operacije obnašao je dužnost načelnika stožera 8. korpusa. Po okončanju rata bio je načelnik štaba armije, te načelnik katedre na Visokoj vojnoj akademiji. Iz djelatne vojne službe razriješen je 1969. godine kao general-major.

Podređene postrojbe 8. korpusa u Mostarskoj operaciji

- 9. dalmatinska divizija
- 19. dalmatinska divizija
- 26. dalmatinska divizija
- Mehanizirano-topnička brigada
- 1 tenkovska brigada
- 1. partizanska lovačka eskadrila
- 2 partizanska lovačka eskadrila
- 29. Hercegovačka divizija
- 3. brigada KNOJ-a BiH


Post je objavljen 29.03.2009. u 17:01 sati.