Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/antifona

Marketing



Image Hosted by ImageShack.us


POLJSKI MEDIJI NAJAVLJUJU

SKORU BEATIFIKACIJU

IVANA PAVLA II.



Varšava, 21.03.2009.


Poljski mediji najavljuju, pozivajući se na vatikanske izvore, da bi Ivan Pavao II. mogao biti proglašen blaženim na petu obljetnicu njegove smrti, 2. travnja sljedeće godine. Poljski državni radio 17. ožujka najavio je taj datum kao "vrlo vjerojatan", pozivajući se također na vatikanske izvore.

Pozivajući se, pak, na izvore iz Vatikana i Poljske, dnevnik "Rzeczpospolita" izvijestio je kako je postupak beatifikacije posljednjih tjedana ubrzan pa je teološko povjerenstvo Kongregacije za proglašenje blaženih i svetih svoj rad već privelo kraju.
Predstojnik krakovskoga povjerenstva za beatifikaciju poljskoga Pape biskup Tadeusz Pieronek za dnevnik je izjavio da je beatifikacija "teorijski" moguća već ove godine, izvještava austrijska katolička agencija Kathrpess. U Poljskoj je želja za kanonizacijom Karola Wojtyle toliko jaka da je nedavno krakovski nadbiskup i dugogodišnji tajnik Ivana Pavla II. kardinal Stanislaw Dziwisz izjavio da smatra mogućim i izravno proglašenje svetim, bez prethodne beatifikacije.

Direktor centra Ivan Pavao II. u Varšavi Piotr Dardzinski izjavio je za "Rzeczpospolita" da je peta obljetnica smrti poljskoga Pape "odgovarajući" datum za uzdizanja na čast oltara, odnosno "ni presporo ni prebrzo". Službeni postupak za proglašenje Ivana Pavla II. blaženim svečano je otvoren u Vatikanu u lipnju 2005., te je usporedno vođen u Krakovu i Rimu. Promatrači su tada ocijenili da će postupak trajati između tri i šest godina.

Najkraći postupak za beatifikaciju u novijoj crkvenoj povijesti bio je za Majku Tereziju (1910-1997), koja je proglašena blaženom godine 2003.


KNI




Post je objavljen 28.03.2009. u 20:52 sati.