Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

AMERIČKI, ILI RAT NATO SAVEZA

Još 4,000 američkih vojnika i časnika bit će upućeno u Afganistan gdje će obučavati pripadnike tamošnjih oružanih snaga. Novi kontingent je dodatak na nedavno najavljenih 17,000 vojnika koji će biti angažirani kao pojačanje sadašnjem sastavu od 38,000 američkih vojnika.

Jačanje angažmana u Afganistanu dio je nove strategije koju je na kraju tjedna objavio predsjednik Barack Obama, naglašavajući kako je cilj …razbiti, razoružati i poraziti al-Qaidu u Afganistanu i Pakistanu, te spriječiti njihov povratak u bilo koju od ovih dviju zemalja.

Pogoršavanje situacije u tom području bit će razmatrano i na summitu NATO-a sljedeći tjedan. Ono oko čega se Sjedinjene Države i njene europske saveznice slažu je nužnost zaustavljanja tog trenda.

Različiti su, međutim, pristupi tome što točno treba učiniti. Prema nekima, nakon sedam godina operacija u Afganistanu to sve više postaje američki rat: nagađa se o povlačenju Kanađana do 2011.godine, a spominje se i mogućnost povlačenje Nizozemaca. Pitanje povlačenja, pod pritiskom javnosti, spominju i u Italiji i Španjolskoj…

Summit NATO saveza morat će jasno ukloniti svaku sumnju glede prirode misije u Afganistanu: hoće li ona sve više padati na teret Sjedinjenih Država, ili će ostati ono što originalno bila – misija NATO-a i to prioritetna misija, kako je nekidan u Washingtonu izjavio glavni tajnik saveza Jaap de Hoop Scheffer.


Post je objavljen 28.03.2009. u 20:30 sati.