Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/osfbratstvo

Marketing

PETA NEDJELJA KORIZME

Kroz patnju i smrt pronaći novi život, srž je radosne vijesti. Taj put oslobađanja prošao je prije nas Isus i učinio ga je velikim znakom. Ljudi uvijek žele vidjeti znakove: sjajne, posebne, senzacionalne događaje koji im mogu skrenuti pažnju od teške stvarnosti… Želimo vidjeti nešto čudesno, nešto posebno, nešto što prekida svakodnevni život. Tako se, pa makar za trenutak, možemo igrati skrivača. Ali onima koji Isusu kažu: “Učitelju, … želimo vidjeti znak”, odgovara: “Naraštaj opak i nevjernički znak traži! Ali mu se neće dati drugi znak doli znak Jone proroka. Kao što je Jona bio u utrobi kita tri dana i tri noći, tako će i Sin Čovječji biti u krilu zemlje tri dana i tri noći.
” Iz ovog raspoznajemo što je pravi znak: ne senzacionalna čuda već patnja, smrt, pokop i uskrsnuće Isusovo. Veliki znak, koji će razumjeti samo Isusovi sljedbenici, znak je Jonin, koji je također želio pobjeći od stvarnosti, ali mu je Bog naredio da se vrati natrag kako bi ispunio svoje mučno poslanje do kraja. Gledati patnji i smrti ravno u lice i ići kroz njih u nadi u novi, Bogom darovani život, to je Isusov znak, kao što je i znak svakog ljudskog bića koje želi provoditi duhovni život, njega nasljedujući. To je znak križa: znak patnje i smrti ali i nade u potpuno obnovljenje.

Iako je Isus direktno protiv ljudskog nagnuća da izbjegne patnju i smrt, njegovi sljedbenici shvaćaju da je bolje živjeti istinu otvorena pogleda nego li živjeti u iluziji. Patnja i smrt su tijesni Isusov put. Isus ga ne slavi, niti naziva krasnim, dobrim, poželjnim. Isus nas ne poziva na herojske pothvate ili pogubno žrtvovanje. Ne, Isus nas poziva da gledamo stvarnost našeg postojanja i otkrivamo ovu krutu stvarnost kao put u novi život.

Sržna Isusova poruka je da istinsku radost i mir ne možemo postići izbjegavajući patnju i smrt, nego prolazeći kroz njih. Mi možemo reći: Uistinu, nemamo izbora. Zbilja, tko izbjegava patnju i smrt? Ipak, postoji izbor. Možemo negirati stvarnost života ili je prihvatiti. Kada se suočimo s njom, ne očajavajući već očima Isusa Krista, otkrivamo da gdje to najmanje očekujemo, nešto skriveno ima obećanje jače nego je sama smrt. Isus je svoj život živio u povjerenju da je Božja ljubav jača od smrti i da stoga smrt nema posljednju riječ. Poziva nas da se s istim povjerenjem suočimo s bolnom stvarnošću našeg postojanja.
To je KORIZMA.

Henri J.M. Nouwen


Post je objavljen 28.03.2009. u 14:21 sati.