Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Albanija ratificirala protokol o pristupu NATO-u

Albanski je parlament u četvrtak donio paket zakona o članstvu u NATO-u te ratificirao protokol o pristupu Albanije NATO-u.

U Albaniji gotovo ne postoji otpor uključivanju zemlje u NATO, a zastupnici su odluku o ratifikaciji donijeli jednoglasno.

Protokol o pristupu, koji je nadopuna Sjevernoatlantskog ugovora iz 1949., Albanija je potpisala u srpnju prošle godine, zajedno s Hrvatskom.

Hrvatska i Albanija trebale bi na idućem sastanku na vrhu NATO-a 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu sudjelovati kao članice, a zastava NATO-a već je u četvrtak bila izvješena u albanskom parlamentu.

Unatoč sumnjama pojedinih članica NATO-a u zrelost Albanije za članstvo u savezu, Sjedinjene Američke Države naglašeno su se zauzele za njezin primitak i ujedno njezinoj vojsci ponudili milijunsku novčanu pomoć.

Predsjednik albanske vlade Sali Berisha u govoru pred parlamentarcima zahvalio je SAD-u na potpori i izjavio da je ratificiranje "najsvečaniji čin" otkako je Albanija 1912. stekla neovisnost o Osmanskom Carstvu.

Post je objavljen 27.03.2009. u 15:58 sati.