Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragaraga

Marketing

NATO

U posljednje vrijeme citam tekstove o ulasku Hrvatske u NATO. Moram priznati da sam prije bila kategoricki protiv pristupanja Hrvatske u EU i u NATO.

Po pitanju EU bih jos uvijek radje rekla ne, nekako mi je zelja da postanemo kao Svicarska - bogata i produktivna zemlja s posebnim ugovorima s EU. Sve mi to skupa dodje kao nekakva golema masinerija koja jos uvijek ne zna, odnosno ne pokazuje sto joj je krajnji cilj. Kad se jednog dana uoblici, e onda bih ja da se i mi prikljucimo! Do tad bi i mi bili oblikovani politicki, socijalno i gospodarski te funkcionalni i dosli bi na gotovo!

Ne kazem to zbog ogorcenosti. Preko muza vec imam pravo stalnog boravista u EU, ali nikad nisam regulirala svoj boravisni status jer mi ne treba. Da jesam, vec bih mogla imati i drugo drzavljanstvo. Ni malo me ne smeta pokazati putovnicu kad idem preko granice. Za UK i Irsku moram stajati u redu za imigraciju i na to utrosim malo vremena, ali nikad nemam problema. Ne cekaju samo seljacke zemlje koje nisu u EU, cekaju i Japanci, Amerikanci... sretan Kad se u UK ulazi trajektom ili vlakom, onda svi prolaze granicnu kontrolu, cak i drzavljani EU sretan

Za NATO sam skroz promijenila misljenje. Ne kosta u novcima puno vise od svih hadezeovskih i inih automobila i satova.
A mislim da pruza sigurnost koju nikad do sad nismo imali.

Kao jedan od glavnih argumenata protiv NATO saveza je konstrukcija da ce Hrvati postati topovsko meso, da ce nas Amerikanci upucivati u zadnji kraj svijeta kako bismo tamo poginuli za njih. E pa to nije istina!

Prvo i osnovno, postoji mnogo Hrvata koji zele raditi kao profesionalni vojnici. Osobno, ne razumijem tu zelji i ja ne bih nikad. Ali mnogi isto tako nisu i nikad ne bi odabrali moje zanimanje. Zasto braniti nekome da ostvari karijeru pa makar ona bila vojna? Svijet je nazalost daleko od toga da zivi bez ratova cry

Drugo, Amerikanci i Britanci kao najbogatije drzave salju tisuce svojih vojnika, a isto tako i sve druge drzave u skladu sa svojom velicinom i mogucnostima. Francuzi se vracaju, a i Nijemci. Vecina tih zemalja su vec dugo clanice Saveza ili su osnivaci i nisu ratovale u Europi sa svojim susjedima. A mi jesmo! Zasto onda mislimo da cemo samo mi Hrvati umirati za necije tudje interese?

Trece, izraz topovsko meso smatram izuzetno uvredljivim. Ako je netko i poginuo da bih ja mogla normalno zivjeti, skolovati se i raditi, mozda ja to nikad necu znati ili necu cijeniti, ali ne moram poginule vojnike niti zvati mesom.

Clanice NATO saveza stite jedna drugu i ne ratuju medjusobno. Svaki sukob bio bi sprijecen u pocetku. I svaka je clanica zasticena, znaci da netko napadne nas, NATO bi nas zastitio. Bit cu najsretnija kad u NATO pristupe i Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora. Mislim da ce to biti kraj balkanske huskacke politike protiv susjeda i kraj balkanskih ratova.

Draga osoba uskoro odlazi u Afganistan u sklopu NATO snaga. Postujem razloge zbog kojih ide. Znam i osjecam da ce sve biti u redu, ali jedva cekam dan kad ce nam se vratiti doma!

Post je objavljen 26.03.2009. u 18:46 sati.