Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malaanja

Marketing

Djeca s poteškoćama u razvoju u auto sjedalici


U zadnje vrijeme često smo na televiziji, novinama, radiju mogli čuti govora o dječjim auto sjedalicama. Počev od njihove sigurnosti, kakvu auto sjedalicu odbrati pa sve do novog Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
No jako malo ili gotovo ništa se nije govorilo o invalidskim auto sjedalicama odnosno o onima koji koriste ta auto sjedala o djeci s poteškoćama u razvoju.
No krenimo redom.

Od 17. lipnja 2008. na snazi je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama.
U Zakonu se nalazi i nekoliko novosti koje se odnose na korištenje auto sjedalica.
Prema novom Zakonu, sva djeca do 12 godina moraju se prevoziti u auto sjedalici koja odgovara stupnju njihovog tjelesnog razvoja.
Prethodnim Zakonom ta je granica bila 5 godina. Sva se djeca moraju i dalje prevoziti isključivo na stražnjim sjedalima automobila, osim u slučaju da se radi o djetetu do 2 godine starosti koje se prema novom Zakonu smije prevoziti na suvozačevom mjestu.
Mogućnost prevoženja djece do 2 godine na suvozačevom sjedalu, što prethodim Zakonom nije bilo dozvoljeno, najveća je novost u novom Zakonu.
Ipak, potrebno je naglasiti da je prevoženje djece na tom mjestu dozvoljeno samo ako je dijete u auto sjedalici koja je postavljena u smjer suprotan smjeru vožnje a zračni jastuk ako na tom mjestu postoji mora biti obavezno isključen.
Djeca koja u vozilu nisu vezana u primjerenoj auto sjedalici imaju sedam puta veće izglede da u slučaju prometne nezgode zadobiju ozbiljne pa i po život opasne ozljede od djece koja su u auto sjedalici.
Auto sjedalica spašava ono naj vrjednije a to je ŽIVOT DJETETA.
Roditelji koji svoju djecu ne osiguravaju u auto sjedalici direktno ugrožavaju zdravlje i život svog djeteta i time krše djetetova temeljna prava na sigurnost.

Kod odabira adekvatne auto sjedalice uvijek je važno imati na umu da auto sjedalica odgovara razvojnom stupnju djeteta.
Najčešći kriterij za određivanje potrebne vrste auto sjedalice je težina djeteta. Ovo je od izuzetne važnosti, jer samo ako se dijete vozi u primjerenoj auto sjedalici, može biti i optimalno osigurano. Znači, preporuka je dijete što dulje voziti u auto sjedalici niže grupe, sve dok tu auto sjedalicu ne preraste po težini ili visini.
Grupe auto sjedalica su sljedeće :
Grupa 0: za djecu tjelesne težine do 10 kg
Grupa 0+: proširenje grupe 0 - za djecu tjelesne težine do 13 kg
Grupa I: za djecu tjelesne težine od 9 do 18 kg
Grupa II: za djecu tjelesne težine od 15 do 25 kg
Grupa III: za djecu tjelesne težine od 22 do 36 kg

Kada smo odabrali grupu auto sjedalice najčešće pitanje roditelja je : "Koja je najbolja auto sjedalica, odnosno koji je proizvođač ili marka auto sjedalice najbolja'“
No, točnog odgovora na to pitanje nema. I najbolja auto sjedalica može u različitim situacijama sudara dati različite rezultate. Za dijete je najbolja ona auto sjedalica koja odgovara težini djeteta, optimalno se može postaviti u automobil, u kojoj se dijete osjeća udobno i koja se ispravno i dosljedno koristi u svakoj pa i najkraćoj vožnji.
Ono što je naj važnije da auto sjedalica mora imati atest.
Za auto sjedalice koje nemaju atest jednostavno ne može biti sigurno da će djetetu pružiti zaštitu u slučaju sudara.
Kako znati ima li auto sjedalica atest?
Svaka auto sjedalica koja je atestirana mora na sebi imati narančastu naljepnicu s oznakom ECE R44.
Cijene auto sjedalica kreću se od 300,00 do 2.500,00 kuna.
Prosječna cijena auto sjedalica je negdje oko 1.200,00 kuna.

E, sad se vratimo na početak našeg posta.
Svako dijete pa tako i dijete s poteškoćama u razvoju ima pravo na život i na sigurnost a Republika Hrvatska ovo je pravo i ozakonila između ostalog Ustavom, Obiteljskim zakonom, prihvaćanjem Konvencije o pravima djeteta te Zakonom o sigurnosti prometa na cestama.
Pa stoga slijedi da i djeca s poteškoćama u razvoju moraju imati adekvatnu auto sjedalicu.
I dok djeca s poteškoćama u razvoju lakšeg oblika još donekle mogu koristiti gore navedene auto sjedalice dotle djeca s višestrukim oštećenjem (primjer naša Anja) moraju koristiti auto sjedalice prilagođene njihovom vrstom oštećenja.
U velikoj većini ta djeca nemaju kontrole glave, trupa i za njih se moraju raditi posebni dodaci.
Cijena takve prilagođene auto sjedalice stoji između 7.000,00 do 20.000,00 kuna ovisi o proizvođaču i dobavljaču.
Nažalost, bez obzira što se u posljednje vrijeme vodi velika kampanja za sigurnost djece u auto sjedalicama, što je između ostalog i novi Zakon i pokazao, HZZO i dalje djeci s poteškoćama u razvoju ne prizna auto sjedalicu kao invalidsko pomagalo i kompletni iznos roditelji moraju platiti sami.
I dok će roditelj koji ima zdravo dijete ipak nekako uspjeti kupiti adekvatnu auto sjedalicu koja prosječno košta oko 1.200,00 kuna dotle će roditelj djeteta s poteškoćama u razvoju teškom mukom priuštiti auto sjedalicu prilagođenom djetetovim potrebama a koja u prosjeku dođu oko 13.000,00 kuna.

Ovo je Anjina prilagođena auto invalidska sjedalica koja košta 15.000,00 kuna.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Znamo jako dobro da djeca s poteškoćama u razvoju dosta koriste prijevoz, bilo da se radi o odlascima na terapiju, vježbe, preglede, vrtiće, škole i slično i slijedom toga nameće se logično pitanje ne bi li trebao HZZO ili Ministarstvo ako već ne cijeli, onda barem polovicu iznosa pokriti u doznakama kao bi se bar malo rasteretilo roditeljevo ionako teško financijsko stanje? Zar nisu i djeca s poteškoćama u razvoju prije svega djeca, djeca koja imaju isto tako pravo na život?










Post je objavljen 26.03.2009. u 08:00 sati.