Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paluba7

Marketing

Šećer na kraju

Radnički dom, Radnički trg 2 (kod tržnice), petak 27.03.2009. u 21.00 h

Brianov život (Monty Python's Life of Brian)(1979.)

Photobucket

Režija: Terry Jones
Scenarij: Terry Jones, Graham Chapman, Michael Palin, John Cleese, Eric Idle
Uloge: Terry Jones, Graham Chapman, Michael Palin, John Cleese, Eric Idle

Na samom smo početku prvog stoljeća, u Svetoj zemlji vlada kaos, Rimljani nastoje uvesti red dok stanovnici traže Mesiju u kojeg će vjerovati i koji će im pokazati put ka boljem životu.

U centru radnje filma Terryja Jonesa je Brian Cohen (glumi ga Graham Chapman) iz Nazaretha koji biva zamijenjen za Mesiju nakon spleta nadasve humorističnih događaja gotovo identičnih onima koje vežemo za život Isusa Krista.

Photobucket

Glavna tema filma je kritika nekih aspekata religije poput nekritičkog prihvaćanja ideja, sljedbeničkog mentaliteta, psihologije mase i izvrtanja činjenica. Osim toga prisutna je i politička tematika vidljiva kroz Brianov politički angažman u jednoj od brojnih separatističkih organizacija koje se samostalno bore za oslobađanje Judeje od rimske vlasti.

Photobucket

Film se suočio sa brojnim problemima prilikom produkcije prije svega zbog tematike koju obrađuje. Upravo je to bio razlog povlačenja EMI filmsa iz projekta nakon čega je stvar spasio bivši Beatle George Harrison, veliki prijatelj Pythonovaca koji je osnovao vlastitu kompaniju koja je financirala film.

Kao što sam već rekao, za potrebe financiranja produkcije, George Harrison, prijatelj i štovatelj Pythona, osnovao je vlastitu kompaniju Handmade Films nakon što su početni financijeri iz EMI Films odustali zbog kontroverzne tematike. Film je u kinima u SAD-u zaradio 19 milijuna dolara i bio najuspješniji britanski film u Sjevernoj Americi te godine, dok je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio četvrti po financijskom uspjehu.

Photobucket

Pjesma "Always Look on the Bright Side of Life" (hrv. Uvijek gledaj na svijetlu stranu života), koju osuđenici na smrt pjevaju razapeti na križevima u upečatljivoj završnoj sceni, a zamišljena kao parodija na slične pjesme u Disneyjevim filmovima, postala je vrlo popularna kao oda optimizmu. Kada je 1982. u Falklandskom ratu pogođen britanski HMS Sheffield, njegova posada ju je pjevala čekajući spašavanje s tonućeg broda. Pjesma je kasnije prihvaćena među navijačima, a često se spominje u popularnoj kulturi.

Photobucket

Pythoni su u ranoj fazi planiranja mislili napraviti parodiju Isusovog života, ali su odustali i umjesto toga odlučili napraviti film o sličnom pojedincu rođenom u isto vrijeme. Isus se u filmu pojavljuje samo dva puta (u staji i prilikom jednog govora) i prikazan je u skladu s kršćanskim uvjerenjima. U komentarima na DVD izdanju Pythoni su priznali da je film heretičan utoliko što ismijava neke aspekte moderne organizirane religije, ali da nije svetogrdan jer se ne izruguje kršćanskom Bogu.

Photobucket

Kad je film pušten u kina u Britaniji, nekoliko gradskih vijeća ga je odmah zabranilo (od toga neka čak nisu ni imala kino-dvorane). Poznata zagovornica očuvanja morala, Mary Whitehouse pokrenula je kampanju u kojoj je zajedno s ostalim sudionicima širila letke oko kina koja su prikazivala film iako je time samo doprinijela njegovoj popularnosti. Brzo nakon premijere John Cleese i Michael Palin su se u BBC-ovoj emisiji Friday Night, Saturday Morning sučelili s biskupom od Southwarka i Malcolmom Muggeridgeom, poznatom britanskom javnom ličnošću i velikim vjernikom. Biskup i Muggeridge su ubrzo ismijani u skeču The General Synod's Life of Christ, parodiji emisije koju je napravila skupina komičara u humorističnoj seriji Not the Nine O'Clock News.

U Italiji je prikazivanje Brianovog života dopušteno tek nakon jedanaest godina, u Republici Irskoj nakon osam godina, a u Norveškoj godinu dana nakon premijere (to je iskorišteno u susjednoj Švedskoj gdje je film reklamiran kao: toliko smiješan da je zabranjen u Norveškoj!).

Photobucket

Sve u svemu, film je prije svega jedna jako maštovita satira religije čija je svaka sekunda ispunjena najlucidnijim pytonovskim humorom. Lucidna i oštroumna satira!

Film je stekao kultni status ne samo među štovateljima Pythonovaca već i šire.




Post je objavljen 25.03.2009. u 15:28 sati.