Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Izaslanstvo Parlamentarne skupštine NATO-a od danas u Hrvatskoj

Visoko izaslanstvo Parlamentarne skupštine NATO-a boravit će u Hrvatskoj od danas do petka kako bi u izravnim razgovorima s najvišim dužnosnicima još jednom potvrdilo uspjeh koji je Hrvatska ostvarila u provedbi reformi i nužnim prilagodbama i uvjerilo se da je Hrvatska u punoj mjeri spremna za ulazak u najveću političku sigurnosnu i vojnu organizaciju suvremenog svijeta, kazao je u jučer u Zagrebu voditelj izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Krešimir Ćosić.

"Zapažanja parlamentarnih zastupnika iz desetak država članica NATO-a prilog su tezi Stalnog odbora Parlamentarne skupštine i Sjevernoatlantskog vijeća da je Hrvatska spremna za preuzimanje svih zadaća koje proizlaze iz punopravnog članstva u NATO savezu", rekao je Ćosić na konferenciji za novinare sazvanoj dan uoči početka posjeta NATO-ovih parlamentaraca Hrvatskoj.

Izaslanstvo PS NATO-a će danas sudjelovati u radu okruglog stola s predstavnicima Zaklade Konrad Adenauer na temu "Dvadeset godina transformacije: uspjesi i izazovi pred Republikom Hrvatskom".

Potom će održati zajednički sastanak s članovima saborskih odbora za vanjsku politiku, obranu, unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i saborskog izaslanstva u PS NATO-a a potom će ih primiti i premijer Ivo Sanader. Sutra će izaslanstvo PS NATO-a održati zajednički sastanak s ministrom obrane Brankom Vukelićem i njegovim suradnicima nakon čega će se uputiti u Delnice kako bi se upoznali s ustrojem mogućnostima i opsegom rada Velike bojne za specijalna djelovanja.

Posjet Delnicama bit će, prema Ćosićevim riječima, prilika da se izaslanstvo NATO-a upozna s kvalitetom obuke hrvatskih vojnika i časnika koji se baš na tom prostoru pripremaju za sudjelovanje u mirovnim operacijama u sklopu NATO, UN i EU.

Visoku razinu obuke dokazuje činjenica da je u različitim vrlo zahtjevnim i opasnim operacijama diljem svijeta do sada sudjelovalo više od tisuću hrvatskih vojnika i da, na sreću, nije bilo žrtava napomenuo je Ćosić.

U četvrtak navečer parlamentarce NATO-a primit će Predsjednik Stjepan Mesić. Posljednjeg dana boravka u Hrvatskoj, u petak, izaslanstvo Saveza počet će sudjelovanjem u radu okruglog stola na temu "Energetska sigurnost i Jugoistočna Europa". Ćosić je upravo energetsku sigurnost označio jednom od najvažnijih tema koja dominira politikom ne samo EU, UN nego i NATO-a.

Program posjeta izaslanstva PS NATO-a Hrvatskoj završit će okruglim stolom na temu "NATO i javna percepcija sigurnosti" u kojem će cilj rasprave biti pojasniti i približiti hrvatskoj javnosti važnost i način funkcioniranja Saveza, kazao je Ćosić. Na zadnjem okruglom stolu sudjelovat će i predstavnik Organizacije za promicanje sjeverno-atlantskih integracija (OPSA), Petar Popović, koji će o ovj temi govoriti iz perspektive najaktivnije organizacije u području informiranja građana o NATO-u.

Krešimir Ćosić je na kraju jučerašnje konferencije rekao kako će se broj članova izaslanstva s dosadašnjih tri, nakon summita NATO-a u Strasbourgu i Kehlu na kojem bi Hrvatska trebala postati punopravnom članicom, povećati na pet, što će izaslanstvu dati mogućnost sudjelovanja u vrlo važnim parlamentarnim odborima NATO-a poput Odbora za znanost i tehnologije, za pitanje ekonomske sigurnosti i za civilna pitanja povezana sa sigurnošću, jer su do sada hrvatski parlamentarci bili najviše vezani uz Politički odbor i Odbor za obranu i sigurnost Parlamentarne skupštine NATO.

Agov: Hrvatska pridnosi kolektivnoj sigurnosti i obrani NATO-a

Parlamentarna skupština NATO-a smatra da Hrvatska pridonosi kolektivnoj sigurnosti i obrani Sjevernoatlantskog saveza i želi joj dobrodošlicu u NATO, izjavio je danas u Zagrebu potpredsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i predsjedavajući podobora za transatlantske odnose Assen Agov.

"Mi mislimo da Hrvatska pridonosi našoj kolektivnoj sigurnosti i obrani. Hrvatska svojom demokratskom tradicijom...puno pridonosi Savezu. Mi ćemo srdačno reći: dobrodošli u Savez!", rekao je Agov u izjavi za novinare nakon susreta s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom.

"Drago nam je da smo ovdje u trenutku kada Hrvatska ratificira Sjevernoatlantski ugovor. To je važan trenutak i to je prvi put da su članovi Parlamentarne skupštine NATO-a nazočni takvoj proceduri (u nacionalnom parlamentu)", kazao je Agov.

Šeks je rekao novinarima da je zahvalio izaslanstvu na snažnoj potpori koju je Parlamentarna skupština NATO-a pružala Hrvatskoj na njezinu putu u članstvo Sjevernoatlantskog saveza.

"Izaslanstvo je izrazilo snažno uvjerenje da će 3. i 4. travnja u Strasbourgu i Kehlu Hrvatska biti punopravna članica NATO-a, da će portugalski i slovenski ratifikacijski instrumenti biti položeni u Washingtonu te da će nakon što Hrvatski sabor danas usvoji Zakon o potvrđivanju Sjevernoatlantskog ugovora Hrvatska na 60. obljetnicu NATO-a biti na svome mjestu", izjavio je Šeks.

Post je objavljen 25.03.2009. u 14:07 sati.