Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković na sastanku Adriatic-Baltic-Atlantic u Rigi

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je danas na zajedničkom sastanku ministara vanjskih poslova i ministara obrane Adriatic-Baltic-Atlantic u Rigi, glavnom gradu Latvije, priopćio je MVPEI.

Tom prigodom ministri su razgovarali o razvoju sigurnosnog okruženja u Europi uoči 60. obljetnice Sjevernoatlantskog saveza te o perspektivama daljnjeg razvoja situacije u jugoistočnoj Europi, reformama, suradnji i integraciji u euroatlantske strukture.

Jandroković je u svom obraćanju naglasio važnost sastanka u smislu daljnjeg promicanja vrijednosti Sjevernoatlantskog saveza u jugoistočnoj Europi, kao i jačanja savezništva među zemljama članicama, stoji u priopćenju. Kazao je kako NATO ima posebnu ulogu u osiguranju mira i stabilnosti ovog dijela Europe te da svojim djelovanjem otvara prostor za stabilnost, gospodarski razvoj i demokratske reforme. Jandroković je izrazio uvjerenje da je budućnost zemalja jugoistočne Europe punopravno članstvo u NATO-u i EU-u i rekao je da će Hrvatska nastaviti aktivno pridonositi stabilnosti regije kroz podjelu vlastitih iskustva iz euroatlantskih procesa sa zemljama regije.

Ministar je istaknuo kako za Hrvatsku Kosovo i situacija u BiH ostaju od primarne važnosti za sigurnost regije, nastavlja se u priopćenju.

Govoreći o Afganistanu, Jandroković je kazao da stanje u toj zemlji i dalje predstavlja prijetnju globalnoj sigurnosti. Istaknuo je da Hrvatska kroz svoj angažman kao buduća članica NATO-a preuzima sve zahtjevnije zadaće, osobito u obuci afganistanske vojske, što je i jedno od prioritetnih područja ISAF-a. Ministar je naveo ISAF misiju kao primjer uspješne operacije NATO-a te kazao kako će Hrvatska ostati predana međunarodnim naporima uspostave mira i stabilnosti u svijetu.

Ministri su zaključili da NATO ima posebnu ulogu u sigurnosnoj arhitekturi Europe te iznimnu važnost u zaštiti njenih zajedničkih vrijednosti, te da sigurnost Europe ne može biti potpuna bez uključenja novih demokracija u euroatlantske integracijske procese. Tom prigodom izrazili su zadovoljstvo nedavnim proširenjem Američko-jadranske povelje na Bosnu i Hercegovinu te Crnu Goru.

Ministri su razmijenili mišljenja o temama predviđenim za nadolazeći summit NATO-a koji će se 3. i 4. travnja održati u Strasbourgu i Kehlu, pri čemu su izrazili uvjerenje da će Hrvatska i Albanija na summitu sudjelovati kao države članice Saveza, stoji u priopćenju.

Post je objavljen 24.03.2009. u 18:05 sati.