Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookeraj

Marketing

Mort se kaže Smrt

S pričom o britanskom autoru Terryu Pratchettu susrela sam se već prije nekoliko godina zahvaljujući jednoj meni vrlo bliskoj osobi koja je veliki fan ovoga pisca. Osobno, ni sama nemam ništa protiv humorista i humora u književnosti (pogledajmo samo moju veliku ljubav prema djelima Ephraima Kishona), pa stoga dakako nemam ništa niti protiv čitanja djela Terrya Pratchetta. Ne znam hoće li se pravi fanovi ovog pisca složiti sa mnom, ali jedno od njegovih najpoznatijih djela je i serija romana iz Discworld svijeta.

O žanrovskim odrednicama neću, to prepuštam stručnjacima i vama, dragi čitatelji, koji ste voljni vrndati po internetu. Za početak vas upućujem na Wikipediju.
Jako sam se rastužila, usput rečeno, da mu je dijagnosticiran rijedak oblik Alzheimerove bolesti i da, unatoč tome što on osobno smatra da u njemu ima još nekoliko preostalih knjiga, stvari ne izgledaju dobro. Radi se o čovjeku koji, po mom mišljenju, živi kao pisac (na način na koji ja kao čitateljica – laik smatram da bi pisac trebao živjeti).

No vratimo se mi Mortu. Mort je četvrti roman iz Discworld serije (prije toga sam čitala Equal Rites, na hrvatskom jeziku i zbog toga mi je oduzet dio čitateljskog zadovoljstva). Kratak sadržaj na koricama kaže (u slobodnom prijevodu): Smrt dolazi k svima. Kad je došla k Mortu, ponudila mu je posao. Kao momak koji je inače ovako, drag i znatiželjan, ali ponešto smotan (njegov otac i stric su ustanovili to na sljedeći način: He couldn' t find his arse with both hands; odnosno – Objema rukama ne bi mogao naći vlastitu guzicu), Mort je prihvatio posao i postao naučnik Smrti (jasno, nakon što je utvrdio da nije potrebno da bude mrtav da bi ga mogao obavljati). Ipak, ubrzo je uvidio da se podivljali hormoni ne miješaju lako s njegovim poslovnim dužnostima.

Ono što mi se sviđa kod Pratchetta su neočekivani obrati, činjenica da zbog dramske napetosti ništa nije «sveto» pa čak ni «osoba»Smrti koja, u najmanju ruku, postaje ljudskija u tijeku romana.

Kome preporučujem Mort autora Terrya Pratchetta? Čitateljima kojima je dosta sumorne stvarnosti i sumorne stvarnosne proze. Gledano izvan konteksta Discworld serije, preporučujem Mort i čitateljima koji traže nove načine na koje će se prikazati već poslovični likovi svjetske književnosti (Smrt tu svakako nije jedina). Zaljubljenicima u komičnu književnost (što doslovno prevodim).


Post je objavljen 25.03.2009. u 11:26 sati.