Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

NOVO DOBA - BLAGOVIJEST, A NE "BARBIFEJS"!

Uz svetkovinu Navještenja Gospodnjega, 25. ožujka

Svakako, i nedužna je lutka Barbie (jer nije ona sama sebi odredila svoju sudbinu i "životnu orijentaciju"!) zoran pokazatelj kojom su podlom ideologijom punih pet desetljeća na sve moguće načine, pa i suptilnom "lutkarskom" propagandom, organizirano inficirane generacije mladih žena. Koje su zbog toga bile i bolesne i nesretne!


Točno devet mjeseci prije Božića Crkva poziva svoje vjernike da svečano, pa i usred Korizme, proslave otajstvo utjelovljenja Božje Riječi. Taj blagdan usmjerava naš pogled na dvije veličanstvene činjenice: to je najprije čin ljubavi Božjega Sina koji je htio postati jedan od nas, ter izvanredna Marijina vjera, koja joj je omogućila da postane Majkom Božjom.

Htio bih ipak, prije govora o značenju i poruci svetkovine Navještenja Blaženoj Djevici Mariji, napomenuti da se toga čudesnog otajstva vjere spominjemo svakoga dana dok ujutro, u podne i uvečer na našim crkvama zvoni "pozdravljenje" koje nas poziva da molimo molitvu "Anđeo Gospodnji". Neki uopće ne znaju da upravo u čast događaja navještenja, uvijek u isto vrijeme, odjekuje taj trostruki "Angelus".

Taj prevažan događaj, pri susretu Marije i anđela Gabrijela, opisan je na početku Evanđelja po Luki. Nije se to dogodilo pred "publikom" i masom, nego u poniznosti i skrovitosti - što zorno predočuje umjetnički prikaz na oltarnoj slici u gospićkoj katedrali. Dakle taj, za nas spasonosan trenutak i odlučujući za povijest čovječanstva, nitko nije vidio, nitko za njega nije znao, osim Marije. Ali kad je Djevica Marija izrekla svoj pristanak na Božju ponudu da bude majka njegova Sina - kad je izrekla svoj "da" kao odgovor na anđelovo navještenje - začet je Isus. A s Isusom je započela nova era povijesti, jedinstveno i jedino pravo Novo doba. To novo razdoblje ljudske povijesti poslije će biti potvrđeno o Uskrsu kao "novi i vječni savez"!

Marija je s punim povjerenjem svojom riječju darovala Bogu svoje djevičanstvo i stavila na raspolaganje majčinstvo, cijelim svojim bićem stala je u službu Božjega plana i prepustila se jedinstvenoj "Božjoj avanturi". "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" - to je ključna Marijina formula.

Ali Marijin odgovor anđelu nije ostao u tišini njezina doma u Nazaretu. Taj veliki čin poslušnosti Nebeskom Ocu nastavio se najprije u njezinu Sinu, a potom u Crkvi koja je "pozvana uprisutniti Krista u povijesti, nudeći svoju raspoloživost kako bi Bog mogao i dalje pohoditi čovječanstvo svojim milosrđem", kaže papa Benedikt. Jeka toga Isusova i Marijina "velikog odgovora" (koji možemo smatrati novozavjetnim milosnim "big bangom") nastavlja se i obnavlja u odgovoru svakog Kristova učenika što ga on daje svojim životom. Posebno snažno odjekuje svijetom odgovor što ga izriču sveci - ali s osobito privlačnom snagom šire se "evanđeoski decibeli" koji izviru iz "životne pjesme" mučenika koji su ubijeni poradi Evanđelja.

I danas, na početku trećega tisućljeća kršćanstva širi se svijetom ta "musica sacra" crkvenog "orkestra" evangelizacije. No papa Ivan Pavao II jedini je na svoj način upozorio i na fenomen organizirane antievangelizacije, koja "galopira" s planom i programom ter kao razgranato stablo ima mnoštvo grančica i listova. Jedan od njih - ponavljam što sam rekao nedavno na tribini u Labinu (a prenio je prekjučer potpuno točno list 24sata) - jest model antimarijanskog "tretiranja" žene, kojim se već 50 godina maltretira svijest i podsvijest djevojčica širom svijeta - famoznom lutkom Barbie!

Tek o njezinu 50. rođendanu ja sam prvi put u životu (a stariji sam od toga "plastičnog bića" samo pet godina) doznao za tri njezine bitne karakteristike (nazvao sam ih "Visokom Stručnom Spremom"). Dakle, Barbie je uvijek:
1. Vitka (cijeli život samo njeguje tijelo, tj. pazi na izgled i dijetom oblikuje liniju!);
2. Sama (nikad se nije udala, tj. nije imala obitelj ni bila majka!);
3. Samostalna (inzistirala je na karijeri da bude financijski neovisna; vjerojatno je bila feministica, a možda i lezbo-orijentacije - jer pokušaj s Kenom nije uspio!).

Međutim, to ipak ne znači da je upravo ta plastična plavuša bila presudan čimbenik što su mnoge djevojke, već od puberteta, (bile) izrazito orijentirane protiv djevičanstva i majčinstva. Ali je svakako i nedužna Barbie (jer nije ona sama sebi odredila svoju sudbinu i "životnu orijentaciju"!) zoran pokazatelj kojom su podlom ideologijom punih pet desetljeća na sve moguće načine, pa i suptilnom "lutkarskom" propagandom, organizirano inficirane generacije mladih žena. Koje su zbog toga bile i bolesne i nesretne!

A tako završava svako odbacivanje Božjega plana s čovjekom, tj. odstupanje od naravne ljudske orijentacije koju je Stvoritelj "inteligentnim dizajnom" stavio u njegovo biće stvorivši ga "na svoju sliku". Zato je poruka današnje svetkovine da se čovjek može ostvariti u punini samo ako kroz život ide vođen "Božjim kompasom". Odnosno, poruka za kršćanina glasi: Biti radosna i svjedočka jeka Marijina evanđeoskog odgovora Bogu zadaća je svakog Kristova vjernika. A On nam ju je (v. Evanđelje po Mateju 5,14) izrazio slikovitom "zapovijedi": "Vi ste svjetlost svijeta!"



Post je objavljen 25.03.2009. u 00:25 sati.