Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/humanitarianniskozemac

Marketing

Pulska ARENA


Kao sto sam najavio u jednom od prethodnih posteva, sve do mog povratka u Hrvatsku 24.04. moci ce te citati sve vezano za Pulu. Od povjesti Pule preko znamenitosti Pule pa sve o humanitarnom izletu kojeg organiziram od 01 do 03 svibnja 2009 godine.
U prethodnom postu o Puli pisao sam o povjesti Pule.
Danas ce mo malo o najvecoj znamenitosti toga grada o pulskoj ARENI.

Image and video hosting by TinyPic
Pulska Arena nalazi se u samom sredistu grada Pule.
Prvi amfiteatar u Puli izgrašen je jos u prvom stoljecu prije nove ere a danasnji oblik Arena je poprimila u prvom stoljecu za vrijme vladavine Flavijenaca.
Izgradena je izvan tadasnjih gradkih zidina nadomak tadasnjem gradu uz glavnu cestu Via Flavia, koja je iz Pule vodila prema Rimu.
Njezina bit je da je izgradena za gladijatorske borbe koje su se u njoj odrzavale sve do petog stoljeca. U to vrijeme gladijatorske borbe bile su najvaznija drustvena zbivanja.
Image and video hosting by TinyPic
U Arenu je tada moglo stati nesto vise od 20 hiljada posjetioca.
Usporedjujuci arenu s vise od 200 rimskih amfiteatara, plast pulskog amfiteatara s cetiri stubisna tornja je najsacuvaniji i rjedak primjer jedinstvenih tehnickih rjesenja.
Image and video hosting by TinyPic
Upravo na pulskom primjeru potvrduju se rjetko sacuvani elementi konstrukcije koje su gledatelje stitile od kise i sunca i zbog toga se bitno razlikuje od ostalih u svjetu i cini ga jedinstvenim.
Arena je do danasnjih dana dozivjela nekoliko rekonstrukcija a zadnuja velika rekonstrukcija bila je 1980godine.
Danas se Arena koristi za mnoge stvari. Pocev od raznoraznih koncerata ( ali ne za Tomsona he-he-he ), preko Histria festivala pa sve do Festivala igranog filma.
Image and video hosting by TinyPic
U samom podrumu Arene nalazi se jako zanimljiv muzej kojeg Vam svakako prporucam ako ste u obilasku Pule i pulske Arene.
Image and video hosting by TinyPic

Toliko od mene . Do novog posta sve vas jos jednom podsjecam da i dalje traje humanitarna akcija za pomoc Antonu Zivkovicu. Vise o akciji procitajte OVDJE

Lijep pozdrav wave od vaseg humanitarca niskozemca.










Post je objavljen 25.03.2009. u 07:00 sati.