Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Zaljevski (20 sati) Prženje (21 sat) karte za Nightwish i mnoštvo najbolje muzike

U Zaljevski zvuk večeras nam dolaze Hesus Attor. Oni će najaviti svoju predstojeću Balkansku turneju, pa ćemo malo pročakulati i poslušati par stvari. a svratit će nam i brazilci Torture Squad, koji sutra sviraju u Palachu, a telefonski možda dobejemo i Kekina iz Hladnog Piva.
Uglavnom pregršt.



A u Preženju etera, nakon Mastodona (vidi dolje) dijelimo kartu za Nightwish koja uključuje druženje s bendom i fotkanje. Kako je to vrijedna nagrada moret ćete odgovoriti na tri pitanja o bendu Nightwish kako karta ne bi pala u pogrešne ruke. dakle oko cca 21:25 zvoite 212 - 043 i pokušajte osvojiti.

Mastodon su momentalno jedno od najačih imena u Heavy Metalu. Pa i više. Naime, osim metalaca Mastodon su miljenici i ljubitelja indie i progresivne rock glazbe, budući osim metala kod Mastodona možemo nači naznake tzv. Math rocka, psihodelije i slično.
Eto ovih dana(s) im je izašao i novi album Crack the Skye, kojeg je producirao Brendan O'Brian, poznat po radu s Pearl Jamom i Bruce Springsteenom.
Dakle Crack The Skye je njihov četvrti studijski album i već je pokupio hvalospjeve. Primjerice Metal Hammer, New Musical Express i Kerrang su mu dali maksimalne ocjene.
Crack The Skye je ujedno konceptualni album koji se bavi astralnim projekcijama i Rasputinom. Dakle priča ide ovako, imamo paraplegičara koji se može kretati jedino astralom. No tamo se izgubi i upadne u crvotočinu i dospije u svijet duhova. Tamo mu duhovi kažu da još nije mrtva i stave njegov duh u tijelo Rasputina kako bi riješili problem duše.
No nalete na Đavola koji im pokuša ukrasti duše itd...
Dakle jako zabavno, a cijela priča je podjeljena u sedam pjesama, od toga je pjesma The Czar podjeljena u četiri dijela.
Osim toga, ovo je muzički najmelodičniji Mastodonov album. Mnoštvo melodija u vokalima, manje distoriziranih gitara i sve stvara jednu slojevitu psiho muzičku sliku. To je odmah očito na prvoj stvari Oblivion. Druga Divination je kao neki šihofreni spoj blue grass muzike i Jesus Lizarda, naime počinje s banjom. I zbilja svaka pjesma je mali trip tako da album uopće nije naporan za slušanje, već pruža zadovoljstvo kakvo su pružali Pink Floyd u svojim najboljim danima.
Quintessence, to je peti element ili eter, a prema starim mitovima i starim filozofima od toga je sastavljena duša i cijeli svemir, a to je ono što mi pržimo u emisiji, dakle pržimo duše. To je ujedno i ime treće stvari na albumu i nastavlja sličnom svirkom kao prethodna pjesma, što hoće reći monogo prepličućih melodija i skulirano pjevanje. A imamo jedan fantastični psiho dio s klavijaturama, dok je refren pomalo punkerski. Baš je gušt za slušat.
Quintessence se retapa u pjesmu The Czar koja je ambiciozno podjeljena u četiri djela nazvana Usurper", "Escape" , "Martyr" i "Spiral" . Počinje sporije uz mistične back vokale, znate aaaaaaaa i zvuk klavijatura s početka sedamdesetih. To bi bio Usurper dio, a onda se uključuje distorzija i kreče nam stonerski dio Escape. Onda se na Martyru vračaju mistični backovi, akustična dvanaestica. Pravi astralni trip.
Ghost of Karelia nas spušta malo na zemlju žeščim zvukom, ali samo za mrvicu jer i tu je sve puno fluidnih melodija i pozadinskih atmosferskih instrumenata.
Zatim predzadnja stvar Crack The Skye je još jedan ugodan komad rock psihodelije. Kombinacija akustične dvanaestice, distorziranih đitri, atmosferskih kljova i mističnih harmonijskih progresija.
Možda najbolja stvar na albumu.
I posljednja stvar The Last Baron traje trinaest minuta i kao takva je sažetak svih stilova upotrebljenih na albumu. Dakle započinje akustičnim đitrama i onda kuha i razvija se. Uglavnom stvar epskih proporcija, a album je pravi užitak za slušati. Doslovno astralnom putovanje. Izvrsno.



Nedavno su se na američku turneju zaputili Nine Inch Nails i Janes Addiction, te su sa sobom poveli i rock band Street Sweeper. Povodom toga izdali su EP NINJA (od NIN i Janes Addiction) kojegh možete legalno downloadati na stranicama turneje.
Svaki bend je zastupljen s po dvije stvari.



24 tisuća poljubaca šalju vam MT, MG i MZ!

Post je objavljen 24.03.2009. u 14:23 sati.