Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kruh s kiselim zeljem

Image and video hosting by TinyPic


250 g kiselog zelja (kupusa), sitno nasjeckanog
1 crveni luk
50 g maslaca
500 g raženog brašna, ali može i bilo koje drugo brašno, npr. pšenično integralno ili obično brašno
40 g svježeg kvasca ili 1 i pol paketić Dr. Oetker Garant kvasca (posebna vrsta kvasca pri čijoj upotrebi nije potrebno ostavljati tijesto da se diže)
oko 250 ml mlijeka
pola čajne žlice šećera
1 čajna žlica soli
1 čajna žlica (mljevenog) kumina


Luk očistite i sitno nasjeckajte.
Zagrijte maslac i na njemu kratko popržite luk. Dodajte sitno nasjeckano ocijeđeno zelje i popržite na laganoj vatri 10ak min.
Ostavite da se ohladi.

Ako koristite svježi kvasac, brašno prosijte u posudu i u sredini napravite udubinu. U malo toplog mlijeka razmutite šećer i kvasac. Ulijte tu smjesu u udubinu u brašnu i pomiješajte s malo okolnog brašna.
Ostavite nekoliko minuta pokriveno, na toplom da kašica od kvasca nabubri.

U originalnom receptu koristi se raženo brašno, ali nisam nikad upotrijebila to brašno. Ja najčešće stavim obično pšenično brašno, a ovaj put sam upotrijebila integralno pšenično brašno.
Ako koristite obično pšenično brašno, potrebno je manje mlijeka (integralno brašno popije više tekućine!).


Nakon toga postupno dodavajte preostalo mlijeko, sol i ohlađeno zelje – zamijesite tijesto. Mijesite da bude glatko i da se odvaja od posude.
Po želji, dodajte i kumin ili neki drugi začin.

Tijesto odozgo lagano posipajte brašnom, pokrijte krpom i ostavite oko 30 min. na toplom da se digne.

Kad se volumen tijesta udvostruči, još jednom ga premijesite na pobrašnjenoj podlozi. Oblikujte okrugli oblik ili štrucu i stavite na namašteni lim za pečenje.
Odozgo drškom kuhače utisnite znak «križa», tj. crte koje se križaju (ako je kruh okrugao onda te linije obično tvore «križ», a ako radite štrucu, možete bilo kako utisnuti linije).

Kruh pokrijte lagano pobrašnjenom krpom i ponovno ostavite 30 min. na sobnoj temperaturi da se diže.

Kruh prije pečenja odozgo premažite hladnom vodom.

Na samo dno pećnice stavite neku manju posudu (ili npr. tavu) napunjenu vodom.

Zagrijte pećnicu na 200-220 stupnjeva.
Kruh stavite na srednju prečku pećnice, i pecite oko 50 min.

Pečeni kruh premažite vodom i ostavite da se ohladi.



Ako koristite Dr. Oetker Garant kvasac, u posudu stavite prosijano brašno, kvasac, sol, šećer, hladno mlijeko, kumin i ohlađeno izdinstano zelje. Miksajte mikserom, svrdlastim nastavcima, oko 2 min. na najvećoj brzini.

Po potrebi dodajte brašno i tijesto kratko premijesite na pobrašnjenoj podlozi i oblikujte štrucu ili malo spljoštenu kuglu pa stavite na namašteni lim za pečenje.
Odozgo drškom kuhače utisnite znak «križa», tj. crte koje se križaju (ako je kruh okrugao onda te linije obično tvore «križ», a ako radite štrucu, možete bilo kako utisnuti linije).

Ostavite kruh 15 min. na sobnoj temperaturi.

Nakon toga kruh premažite hladnom vodom i stavite ga u pećnicu zagrijanu na 200-220 stupnjeva, na dno pećnice stavite manju posudu s vodom.

Pecite oko 50 min.

Pečeni kruh premažite hladnom vodom i ostavite da se ohladi.


Image and video hosting by TinyPic


Recepti s kiselim zeljem
Krumpir punjen kiselim zeljem
Kiselo zelje s krumpirom
Kiselo zelje s valjušcima
Lazanje s (kiselim) zeljem i umakom
Lazanje s (kiselim) zeljem i vrhnjem
Pita sa (kiselim) zeljem
Rolice s kiselim zeljem
Savijača od kiselog zelja
Savijača od kiselog zelja s lisnatim tijestom
Zapečeni sendviči s kiselim zeljem




Post je objavljen 24.03.2009. u 12:05 sati.