Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dragaraga

Marketing

Grafit=ja sam gluplji od upravo unistenog zida

Zagrepcanka sam. Moram priznati, na svoju sramotu, da sam u zadnje vrijeme vise putovala u inozemstvo nego po Hrvatskoj. Zato cu se zadrzati iskljucivo na primjeru Zagreba. Negativnom primjeru cry

Po pitanju trudnoce sam vec u terminu, tako da sam pocela puno, puno vise setati. Uostalom i vrijeme je ljepse, tako da ne gledam vise u pod u strahu da cu pasti i ugroziti bebu, nego zvrkam pogledom na sve strane. Promatranje svijeta oko sebe mi je postalo glavni hobi i predivno otkrice prije otprilike tri godine kada mi je jedan dobar lijecnik otkrio megafantasticni astigmatizam i napokon preporucio izradu leca kakve mi trebaju i od tog vremena ja vidim bistro i promatram!

A moj dragi grad je gadljivo isaran grafitima cry

Najcesci grafiti:
1. nadimak ili ime, odaje neodgojenog primitivca
2. poruka ispisana engleskim jezikom, odaje neodgojenog primitivca
3. poruka ispisana hrvatskim jezikom, odaje neodgojenog primitivca
4. psovka, odaje neodgojenog primitivca
5. nesto kao crtez, odaje neodgojenog primitivca bez talenta

Grafite vidimo na skolama, stambenim zgradama, drvecu, pothodnicima, stanicama vlaka, autobusa i tramvaja, obiteljskim kucama, kontejnerima za smece, prometnim znakovima, jucer sam vidjela grafit ispisan na necijem krovu!

Kako se koja nadstresnica na stanici napravi, a u Zagrebu su prozirne, isaraju je isti dan. Evo za primjer, prije trudnoce, visoke trudnoce, sam gotovo svaki dan prolazila sto busom, sto autom Alejom Bologne. Kada je prosle godine uredjena i dovrsena zeljeznicka stanica u Vrapcu, unistena je grafitima isti dan. U mojem kvartu je dobar primjer jedne stambene zgrade koju su dosta dugo i sporo gradili. Kada je napokon zavrsena i obucena u lijepu fasadu, netko je istu vecer na zgradu napisao "NE SVIDJA MI SE BOJA!" Kreten i za plakat, nije duhovito. Sljedeceg dana je netko od radnika taj grafit morao oprati i ponovno obojiti zid.

Takodjer je na mnogim zgradama iscrtan kriz i ispod pise ime zupe. Navodno su ti krizevi iscrtani kao uputa svecenicima koji posjecuju kuce za Bozic, kako bi tocno znali gdje su zupne granice. Zvuci totalno glupo jer valjda je bolji popis kuca od grafita. Uglavnom, to je samo glasina, ne znam da li je istina ili laz. No kako je krenulo, moglo bi jos biti i istina cry

Nikad nisam uhvatila nekog u saranju, a da jesam, uslikala bih tu osobu mobitelom, pozvala policiju (ne znam da li bi to vrijedilo) i pokazala slliku vlasniku objekta. I uopce ne padam na moguce prijetnje kako bi me ta osoba mogla napasti. U takvom strahu ili bolje receno stanju ne zivim.

Kako bih kaznila grafitere? Ako su maloljetni, onda bih roditeljima poslala visoku kaznu, ako su punoljetni, onda kazna njima. U oba slucaja bih im vodootpornim flomicem na celo napisala "JA SARAM PO VASIM ZIDOVIMA" ili recimo neku zgodnu uvredu, tipa "BEDAK" i to bi smjeli oprati dva tjedna, inace se kazna podupla.

Postoje mjesta na kojima su grafiti dozvoljeni i na njima dozvolu za slikanje dobivaju iskljucivo grafiteri umjetnici, kao na primjer u Branimirovoj. Meni se to jako svidja i iskreno vjerujem da bi se tako trebali oslikati sve slicne gole zidove u gradu, naravno samo novije, ruzne zidove koji stite od buke ili kakva im je vec svrha. Ne razumijem zasto se ne cuje glas upravo tih ljudi, nazovimo grafitera profesionalaca protiv bahatih i neodgojenih pojedinaca koji pljuju po tudjem vlasnistvu i tudjem radu.

Citala sam kako su u nekim europskim zemljama rijesili taj problem. Uveli su vrlo visoke kazne, postavili kamere na sve strane, a u krajnjem slucaju koriste boju za zidove koja apsorbira sprej, ali to je najskuplja varijanta. Kako sam posjetila preko nekoliko drzava, mogu reci da postoje gradovi bez grafita! I izgledaju uredno. Grafit nagrdi grad vise nego smece. Jedina stvar koja je u Zagrebu usporediva s grafitima su zvakace gume koje su dobro uljepljene u svaki kvadratni centimetar ulice u sredistu grada, a i sire.

Hrvati svoje domoljublje dokazuju pljuvanjem i saranjem po rodnoj zemlji.

Mozda sad zvucim pateticno, ali bas me briga. Volim svoj grad i tuzna sam sto je postao tako prljav i ruzan i prepun ljudskog otpada koji nikad nije upoznao osjecaj postovanja. Nazalost, takvi su nam vec uspjeli odrasti, a ignoriranjem im dozvoljavamo da rastu i razmnozavaju se i dalje cry

Post je objavljen 23.03.2009. u 19:40 sati.