Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DA LI JE OVO RJEŠENJE?



U RH cijene proizvođačima mlijeka po cjeniku proizvođača mlijeka u zemljama EU!

Sastanci predstavnika proizvođača mlijeka i mljekarske industrije periodično su trajali više mjeseci, a na sastanku 20.3 2009. u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja ponovo se raspravljalo o nalaženju rješenja novog načina formiranja otkupne cijene mlijeka.
Da podsjetim, od 1.1 2009. snižene su cijene mlijeka u RH za 0.20, 0.30, a nekima i 0.40 lipa po litri, ovisno od odluke otkupljivača. Neke mljekare su smanjile kompletnu količinsku premiju. Onaj tko je imao bjelančevinu ispod 3,2 izgubio je 10 % čime je cijena sa 2.36 kn, pala na oko dvije kune.
Međutim sve do sada pokušao se postići dogovor, jer otkupljivači mlijeka žele skinuti premije za još 10-15 %. A cijena mlijeka ispod dvije kune po litri pogubna je za 80% gospodarstava. Osim toga Hrvatska je rijetka zemlja u kojoj je resorno ministarstvo i aktualna politika dozvolila uvoz mlijeka i na taj način radi direktno protiv hrvatskih proizvođača. I taj trend traje više godina.
Glavni hrvatski problem je što su mljekare privatizirane na način da je vlasnik mljekare jedan ili nekoliko osoba. U Europskoj uniji vlasnici mljekara su sami proizvođači i tada je politiku mlijeka mnogo lakše i pravednije rješavati. A ako se dobro posluje dijeli se i dividenda.
Hrvatsko političko rješenje Dukata je bumerang samim proizvođačima. Dukat je prodan francuskom Laktalisu koji sada kaže – nećete li proizvoditi jeftinije mlijeko ja ću kupovati mlijeko na Europskom tržištu! Hrvatski proizvođači mlijeka su stjerani u kut jer se od njih zahtijeva, da ili prodaju mlijeko kako odgovara Laktalisu, ili Laktalis neće otkupljivati. Brojni krediti i ostala novčana zaduženja koja svoje ishodište imaju u prihodima od mlijeka teška su omča oko vrata hrvatskih poljoprivrednika.
A Ministarstvo poljoprivrede ne nudi nikakva smirujuća i dugoročna rješenja, jer se ne želi odreći političkih rješenja. A takva riješena u poljoprivredi nisu dobra niti
mogu biti dugoročna, jer ne poštuju logiku imputa i outputa.
I da bi «riješilo» cijenu mlijeka, u Ministarstvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja doneseni su 20.3. slijedeći zaključci, tzv. PROMEMORIJA:

Citiram :
1. Potrebno je izmijeniti dosadašnji način formiranja cijene mlijeka.
2. Osnovna cijena mlijeka određivat će se zadnji tjedan u svakom mjesecu i primjenjivat će se za sve otkupljene količine mlijeka koje su u tom mjesecu isporučene mljekarama.
3. Cijena mlijeka određuje se na osnovu mjesečnog izvješća o cijeni mlijeka u Europskoj uniji (prosjek 25 zemalja) prema zajednički dogovorenom izvoru podataka (DG Agri). U izračunu cijene mlijeka koriste se podaci iz navedene tablice koji se odnose na prosječnu cijenu kod 25 zemalja u tri zadnja raspoloživa mjeseca. Prosječna cijena utvrđuje se na način da se vrijednost cijene mlijeka u eurima iskazana za svaki od ova tri mjeseca pomnoži sa prosječnim tečajem eura za svaki od ovih mjeseci prema podacima Hrvatske narodne banke. Iz ovih podataka izračunava se prosječna cijena mlijeka izražena u kunama koja se primjenjuje za mjesec u kojem je mlijeko isporučeno.
4. Izračun prosječne cijene mlijeka obavlja Hrvatska poljoprivredna agencija temeljem dosadašnjih parametara obračuna cijene mlijeka, te ga uz izvorne podatke izračuna dostavlja svim mljekarama, Hrvatskom savezu udruga proizvođača mlijeka i Hrvatskoj mljekarskoj udruzi. Hrvatska mljekarska udruga u Mljekarskom listu objavljuje utvrđenu cijenu mlijeka za svaki mjesec.
5. Potpisivanjem ove Promemorije prestat će se primjenjivati Uredba o ciljnoj cijeni svježeg sirovog mlijeka.
6. Isplata potpore za mlijeko koja će se regulirati novim Pravilnikom o potpori u poljoprivredi vršit će se na osnovu dosadašnjih parametara sadržaja mliječne masti i bjelančevina
7. Kako bi se osigurali povoljniji uvjeti poslovanja proizvođačima i prerađivačima mlijeka MPRRR će:
a. Slijedeći tjedan organizirati sastanak s komercijalnim bankama vezano uz reprogram kredita sukladno gospodarskim aktivnostima u RH na kojem će prisustvovati proizvođači i prerađivači mlijeka
b. isplatiti poticaje u slijedećem periodu i to zaključno s 15. 4. 2009. kako slijedi:
i. do 31. 3. 2009. 50% potpore u biljnoj proizvodnji i mlijeko
ii. do 15. 4. 2009. ostatak potpora u biljnoj proizvodnji i potpore u stočarstvu (po grlu – mliječne krave)
c. kroz Pravilnik i Zakon o potporama u sklopu agroekoloških mjera osigurati da broj uvjetnih grla i hektara budu vezani odnosom (1:1). Citat završen


Na sastanku u Ministartvu poljoprivrede ribarstva i ruralnog razvoja prisutni su bili: dr. vet. Branko Bobetić direktor Croatiastočara, Ivica Jajić predstavnik Udruge prerađivača mlijeka, Goran Janković - Ledo, Željko Ljubić - Vindija, Željko Gregorić – Dukat, Elvira Sterle iz Udruge malih Proizvođaća «Mliko», Josip Vinceković predsjednik Središnjeg saveza Udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda te Igor Rešetar i Kristina Grgat iz Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka.
Predstavnici Ministarstva na sastanku su bili ing. K. Kuterovac dr. vet. M.Mikolčić i dr. I. Jakopović.


Post je objavljen 23.03.2009. u 18:18 sati.