Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zs69

Marketing

17. Turopoljska trka

Predigra
Prošli tjedan nisam uopće trenirao, zato sam to probao nadoknaditi ovaj tjedan. Trčao sam u ponedjeljak (7km), u utorak (2km), srijeda je bio dan za odmor, četvrtak (2km), u petak je bilo loše vrijeme pa sam taj trening preselio na subotu ujutro (2km). Dakle, vrlo mala kilometraža. Također, tijekom cijelog zimskog razdoblja sam napravio malo kilometara. Postoji jedna lijepa trkačka poslovica, koju slobodno prepišite u svoje dnevnike trčanja: "Winter miles, summer smiles" ili u prijevodu "Zimski kilometri, ljetni osmjesi". Teoretsko tumačenje je, da tko tijekom zime napravi dobru bazu (puno kilometara), moći će uživati u plodovima tijekom ljeta.

Današnja trka
Dan je bio lijep. Sunčano i vedro vrijeme, temperatura oko 10°C, bez vjetra. Staza poznata jer sam bio prošle godine. Lagano sam se odjenuo, majice kratkih rukava, bicke do koljena i naočale. Dovoljno.
Dan ranije sam isplanirao kojim tempom trebam trčati. Ova trka mi je trebala biti trening discipline i poslušnosti.
Na slijedećoj slici vidite planirani tempo i ostvareni tempo.

Graf min per km na 17. Turopoljskoj trci i usporedba s planiranom brzinom


ŽOHAR NE ZNA TRČATI!

ŽOHAR NE ZNA TRČATI!

ŽOHAR NE ZNA TRČATI!

ŽOHAR NE ZNA TRČATI!

ŽOHAR NE ZNA TRČATI!



I dok se u daljini gubi skandiranje klinaca iz parka, slijedi komentar mog današnjeg trčanja.

Jasno je da nisam uspio. Iako sam ostvario vrijeme za minutu bolje od planiranog, nisam se držao plana, nego sam "povukao" u prvom km, čak 30 sec brže od plana. Mogu se opravdavati da ne znam koliko sam sporo trebao trčati prvi km, ali uvijek se mogu zalijepiti iza neke zrele i iskusne gospođe i čekati da prođe prvi km, pa napraviti korekciju. U drugom i trećem km se vidi korekcija, ali to je još uvijek 20 sec brže od plana. Određene manje oscilacije postoje do kraja sedmog km, gdje počinje nizbrdica (koliko god mala bila) na kojoj ubrzavam čak 25 sec brže od plana. Do kraja desetog km trčim po 7 sec brže od planiranih 5:00. Od desetog km sam trebao ubrzati na 4:50. Namjera mi je bila da mi ova utrka ima negativni split, tj. da drugi dio otrčim brže od prvog. Na 14. i 15. km se vidi umor i pad tempa. Na 16. km se ponavlja uzbrdica i nizbrdica, gdje ponovo nemam dobar osjećaj, nego se puštam da mi gravitacija pomaže. Od 18. km na dalje se ponovo vidi umor i pad brzine, a tu sam izgubio i svoj tempomat (možda bude nešto i o ovoj temi). Umjesto da planiranih 4:45 pretvorim u 4:40 ili 4:35, ja padam na 5:00. Ostalo je snage za finiširanje zadnjih sto metara, ali definitivno nisam bio discipliniran. Moram naučiti kontrolirati strast i nametnuti nogama da prvu polovicu trke slušaju glavu.

Da sve nije crno, nego da postoje i nijanse sive vidite na slijedećoj slici.

Graf min per km na 17. Turopoljskoj trci i usporedba s 1. Savskim polumaratonom

Oscilacije su manje nego na 1. Savskom polumaratonu i to me veseli, također bolje sam kontrolirao početnu brzinu.

Statistika:
Time: 01:42:27
Avg time: 04:51
Avg HR: 168
Max HR: 189
kcal: 1.584
Position: 145/258
Position in category: 38/49

Utrka je dobro organizirana, nisam primjetio nikakvih redova kod prijave, svaki km je bio označen, dovoljno okrijepnih stanica i redara. Grah na kraju je bio dobar, pivo je bilo "for free", a našlo se soka i vode. Također pohvaljujem i organiziranje popratnih trka. Drago mi je kad osim polumaratona bude i trka građana, školaraca, pa čak i obitelji i tvrtki. Neka ljudi trče. Ne mogu svi 21 km, bar ne u početku i treba ih motivirati na ovaj način.

Rezultati:
Rezultati
Galerija slika:
Maraton klub VG - 17. Turopoljska trka
Žanina galerija



Post je objavljen 22.03.2009. u 21:31 sati.