Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rasclamba-rasomona

Marketing

Padyeva će biti zadnja i o ustroju Mostara ! 11.prosinca 2003.

Povjerenstvo za preustroj Mostara završilo je svoj rad ali nije polučilo odgovarajući rezultat čulo se na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji predsjedavajućeg ovoga Povjerenstva njemačkog diplomate Norberta Wintersteina. I ne samo to. Više od ove vijesti javnosti je «zaparala uši» informacija kako je stav o nepromjenjivosti Daytona već davno odbačen.
Povjerenstvo nije uspjelo realizirati unaprijed zadani cilj, te je stoga očekivano kako će ono što je izmaklo povjerenstvu na sebe preuzeti čelni čovjek međunarodne zajednice Pady Ashdown.
Ne samo u slučaju Mostara nego i šire.
Kao glavnog krivca za krah rada povjerenstva dio medija je etiketirao čelnicu mostarskog SDA- Fatimu Leho ili «akšam damu», kako je neki nazivaju. Braneći svoje političke stavove o Mostaru spomenuta «akšam dama» se, opet prema tvrdnjama nekih medija, voli pozivati na Izetbegovićevo povjerenje iskazano joj u trenucima dok je Izetbegović ležao na bolesničkoj postelji. Analogno tome dade se izvući zaključak kako je Alija Izetbegović bio, pa čak i mrtav ostao, zagovornik podijeljenog Mostara. Fatimi Leho i mrtvom Aliji ovih dana se suprotstavio vrhovni muslimanski autoritet u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić koji je, vezano za preustroj Mostara, doslovce kazao, "Ne možemo imati sve i bolje je pedeset poste nečega, nego sto posto ničega», slikovito pojašnjavajući kako bi mostarski, odnosno Hercegovački, Bošnjaci trebali prihvatiti polovicu vlasti u Mostaru kad već ne mogu održati polovicu grada pod svojim nadzorom. Međutim, ono što svakako upada u oči jeste činjenica kako ta polovica vlasti umnogome odudara od popisa stanovništva iz 1991. godine, prema kojemu bi se trebala ustrojiti buduća središnja vlast u Mostaru, što je uostalom i jedan od zaključaka Wintersteinovog Povjerenstva, o kojem je postignut puni konsenzus.
Eto čak više od deset godina je bilo potrebno kako bi na svjetlo dana izišla stvarna istina o tome tko je dijelio, a i danas dijeli, Mostar. Puno je od tada Neretve proteklo prema moru, napisane su tone i tone papira, konstruirane su i davane razne izjave koje su imale za cilj nanijeti štetu, kako imidžu tako i političkim interesima Hrvata. Sličnu će sudbinu, već danas tvrde mnogi, doživjeti i konstrukcije o navodnoj podjeli Bosne i Hercegovine. Naravno, mnogo će Neretve do tada proteći, mnoge će se čudne konstrukcije čuti, mnogi će hrvatski dužnosnici biti smijenjeni.
I sve tako do trenutka dok kreatori procesa ne ostvare svoje ciljeve. A ciljevi nikako nisu lokalnog karaktera, niti federalnog a niti državnog. Ciljevi su globalni i naravno stalni. Samo su saveznici promjenjivi. A to neki nikako da shvate i prihvate. Kako «Akšam dama» tako i neki drugi !


Post je objavljen 14.03.2009. u 13:44 sati.